Kripto
StoryEditor

Ministri financija zemalja EU kažu da digitalni euro mora nuditi privatnost

18. Siječanj 2023.

Europski ministri financija javno su ukazali na to da digitalni euro ponudi istovremeno i privatnost i transparentnost, budući da središnji bankari ove godine započinju testiranja projekta.

Digitalni euro predvodi Europska središnja banka (ECB). Ideja je prvi put pokrenuta u listopadu 2020., dok se formalnija istraga projekta uvodi 2021. godine.

Eurogroup, koju čine ministri financija zemalja unutar Europske unije koje koriste euro, od tada redovito raspravlja o toj temi.

U izjavi nakon posljednjeg sastanka članovi skupine iznijeli su prioritete za digitalnu valutu središnje banke (CBDC) ako ECB odluči nastaviti s njom. Stvarno izdavanje digitalnog eura ovisilo bi o ishodu zakonodavstva EU-a.

Članovi su navijestili kako bi takav CBDC mogao ojačati autonomiju Unije, kao i pružiti građanima i poduzećima niz prednosti.

‘Važno je napomenuti da će Europska središnja banka i dalje služiti kao ‘sidro našeg monetarnog sustava‘, navodi se u priopćenju.

Digitalni euro: Uravnoteženje privatnosti

Ipak, tek treba odlučiti o tome kako će izgledati digitalni euro. U najnovijem priopćenju Eurogroupa naglašena je ključna dvojba između privatnosti korisnika i mjera protiv kriminala.

– Da bi uspio, digitalni euro trebao bi osigurati i održati povjerenje korisnika, za što je privatnost ključna dimenzija i temeljno pravo – navodi se u priopćenju.

– Eurogroup istodobno smatra i da bi oblikovanje digitalnog eura trebalo biti u skladu s drugim ciljevima politike kao što su sprečavanje pranja novca, nezakonitog financiranja, izbjegavanja poreza i osiguravanje usklađenosti sa sankcijama – dodaje se.

Skupina je ukazala kako bi jedno od rješenja bilo omogućiti onima koji obavljaju ‘manje rizične transakcije‘ veću privatnost. Ostala pitanja postavljena tijekom najnovijih rasprava uključivala su potencijalni utjecaj digitalnog eura na okoliš, kao i uvjerenje da ne bi trebao zamijeniti gotovinu, već ju nadopunjavati.

Skupina je također dala uvid u značajke koje bi digitalni euro mogao imati kako bi bio konkurentan tradicionalnom internetskom bankarstvu, rekavši da podržava istraživanje izvanmrežne funkcije i programska plaćanja kada su ispunjeni određeni uvjeti.

Europska komisija namjerava u prvoj polovici ove godine podnijeti prijedlog kojim će se uspostaviti digitalni euro i regulirati njegova glavna obilježja.

U međuvremenu, Europska središnja banka u procesu je vođenja programa izrade prototipa digitalnog eura. Pet tvrtki: CaixaBank, Worldline, EPI, Nexi i Amazon, odabrano je za sudjelovanje u vježbi, a svaka se usredotočila na određeni slučaj upotrebe za CBDC.

Faza istrage ECB-a trebala bi se zaključiti na jesen, a zatim će se donijeti odluka o tome hoće li se nastaviti s ostvarivanjem projekta.

ECB je istodobno uputio poziv sudionicima u industriji da sudjeluju u istraživanju tržišta, a odgovori bi trebali biti objavljeni sredinom veljače.

20. travanj 2024 04:48