Kripto
StoryEditor

Najveći upravitelj imovine u svijetu Blackrock prvi puta investirao u kripto

20. Travanj 2022.

Prije pet godina predsjednik BlackRocka Larry Fink slavno je nazvao bitcoin 'indeksom pranja novca'. Godinama nakon, najveći svjetski upravitelj imovinom, koji upravlja sredstvima klijenata vrijednim oko 10 bilijuna dolara, uglavnom se držao podalje od digitalne imovine.

No, kada je Fink napisao u svom godišnjem pismu dioničarima, objavljenom krajem ožujka, da bi situacija uzrokovana ruskom invazijom na Ukrajinu mogla ubrzati usvajanje digitalnih valuta, mnogi su to protumačili kao znak da se financijski div konačno počinje zagrijavati za kripto.

Sada, osim upravljanja primarnim novčanim rezervama USD coina (USDC), stablecoina vrijednog 50 milijardi dolara dostupnog na ethereumu, solani, algorandu, stellaru, avalancheu i flowu, BlackRock je sklopio šire strateško partnerstvo s Circleom, jednim od primarnih izdavatelja USDC-a. Vijest je objavljena prošli tjedan zajedno s krugom financiranja vrijednim 400 milijuna dolara koji je Circle prikupio od BlackRocka, Fidelity Management and Researcha, Marshall Wace LLP-a i Fin Capitala. Circle planira javno debitirati putem SPAC ugovora, čija se vrijednost procjenjuje na 9 milijardi dolara, do kraja ove godine.

Iako su iz BlackRocka odbili komentirati pojedinosti dogovora, prema prošlotjednom pozivu za zaradu (earnings call) za prvi kvartal, financijaši gledaju na područje veće od samih kriptovaluta i stablecoina, prema tokenizacija imovine i zatvorenim blockchain sustavima. U lipnju je objavljeno da BlackRock želi zaposliti voditelja blockchain odjela.

Ovo partnerstvo je također vrijedno pažnje jer je to prvi angažman digitalne imovine koji uključuje bilancu samog BlackRocka. Ranije je upravitelj imovine bio izložen kriptu putem 7,3 postotnog udjela u MicroStrategyu, najvećem korporativnom vlasniku bitcoina s gotovo 5 milijardi dolara vrijednom kriptovalutom u bilanci i nekoliko desetaka ugovora CME bitcoin futuresa. Ali ta su ulaganja izvršena putem BlackRockovih podružnica ili fondova koji upravljaju imovinom klijenata.

U razgovoru za Forbes, izvršni direktor Circlea, Jeremy Allaire rekao je da će partnerstvo 'istražiti načine primjene USDC-a na tradicionalnim tržištima kapitala'. Iako je Allaire dodao da se odnos razvija gotovo godinu dana, nije otkrio kolikim postotkom rezervi stablecoina BlackRock upravlja.

U financijskim dokumentima objavljenim uz najavu revidiranog SPAC ugovora u veljači, Circle očekuje da će njegove rezerve USDC-a generirati 438 milijuna dolara prihoda u 2022., te do 2.2 milijarde dolara u 2023. godini.

Sporazum je također veliki znak regulatornog odobrenja USDC-a. Njegova tržišna kapitalizacija narasla je s 4 milijarde dolara početkom prošle godine na preko 50 milijardi dolara danas, ali još nije sustigla tetherovih 82.5 milijardi dolara. Unatoč nedostatku transparentnosti u pogledu veličine i sastava svojih rezervi i regulatornog nadzora, tether je uspio zadržati svoju poziciju preferiranog stablecoina među kripto investitorima velikim dijelom zbog ranog dolaska 2014. godine.

USDC, koji su pokrenuli Circle i Coinbase četiri godine kasnije, također je kritiziran zbog svoje netransparentnosti u prijavljivanju svojih rezervi, posebno kada je riječ o veličini i kreditnoj sposobnosti komercijalnih papira i korporativnih obveznica na kojima se temelji imovina. Međutim, u kolovozu prošle godine prilagodili su svoju strategiju rizika i obećali da će imovinu poduprijeti samo fizičkim novcem i državnim obveznicama. Circle je također podnio zahtjev da postane nacionalna banka.

Sada, uz podršku BlackRocka, stablecoin se nada se da će pronaći uporište kao digitalna imovina prvotnog izbora za tradicionalne financijske institucije i ulagače.

- Suradnja je potencijalno ogroman korak naprijed u načinu na koji digitalni dolar može funkcionirati ne samo u areni digitalne imovine, već sve više i u tradicionalnim financijama - rekao je Allaire.

17. travanj 2024 04:41