Kripto
StoryEditor

NFT-ovi su stigli na bitcoin blockchain i brzo postaju popularni

14. Veljača 2023.
foto Shutterstock

Prošlu srijedu je BitMEX-ov blog pružio pregled usvajanja Ordinalsa, protokola koji omogućuje NFT-ove na bitcoinu i koji je u prošlosti bio predmet žestoke rasprave u bitcoin zajednici.

Podaci i brojke

Prema brojkama BitMEX-a, broj transakcija Ordinalsa po bloku naglo je porastao u veljači 2023., premašivši u prosjeku 225. Jedan bitcoin blok proizvodi se otprilike svakih deset minuta.

Kao što je objašnjeno u izvješću, Ordinals transakcije mogu se identificirati određenim nizom unutar njihove taproot ulazne skripte. Taproot je bila nadogradnja bitcoina aktivirana krajem 2021. godine, donoseći bitcoinu više privatnosti i mogućnost pametnih ugovora.

Ordinalsi su, međutim, bili nepredviđena posljedica za programere, dopuštajući pojedinim satoshijima (najmanja jedinica bitcoina) da se identificiraju na mreži i upišu s podacima kao što su slike ili videozapisi. Transakcije ove vrste mnogo su slične onima na blockchainima poput ethereuma, osim što su njihovi slikovni podaci ugrađeni izravno u bitcoinov blockchain.

Prva transakcija Ordinalsa koju je locirao BitMEX dogodila se 14. prosinca. Bio je to NFT koji je prikazivao kostura jezivog izgleda. Međutim, kumulativni broj transakcija Ordinalsa počeo se povećavati tek krajem siječnja.

Od 7. veljače, kada je objavljeno izvješće BitMEX-a, dogodilo se više od 13 tisuća Ordinals transakcija. Međutim, podaci analitičke tvrtke Dune pokazuju da se transakcije iz dana u dan eksponencijalno povećavaju.

Baš kao i kod drugih blockchaina, ljudi kupuju te slike. Jedan Ordinals punk prodan je za 9,5 bitcoina (oko 200 tisućadolara) ranije prošlog tjedna.

Prošlog tjedna analitička tvrtka Glassnode uspjela je identificirati popularizaciju Ordinalsa kroz rastući broj taproot transakcija primjetnih na lancu. Udio transakcija koje koriste ovu tehnologiju gotovo se utrostručio u usporedbi s mjesec dana prije.

Programeri zabrinuti

S novim vrstama datoteka koje pronalaze put na bitcoin blockchain, mnogi programeri bitcoina zabrinuti su da bi Ordinalsi mogli imati neželjene posljedice. Jedna od njihovih glavnih briga jest zakrčenost mreže, popunjavanje blok prostora koji bi se inače mogao koristiti za isključivo financijske transakcije, čineći tako mrežu sporijom i skupljom za standardne korisnike.

Podaci BitMEX-a pokazuju da Ordinalsi sada zauzimaju više od 500 megabajta kumulativnog blok prostora, nakon samo nekoliko tjedana značajne uporabe. 

Zagovornici tvrde da bi veće naknade dugoročno mogle biti dobre za bitcoin, dajući rudarima održiviji izvor prihoda od naknada jer proizvode sve manje novih bitcoina svake 4 godine.  

26. travanj 2024 02:08