Kripto
StoryEditor

Njemačka počela prodavati velike količine bitcoina, raste strah od volatilnosti

21. Lipanj 2024.

Njemačka vlada počinje prodavati svoju pozamašnu zalihu bitcoina koji je zaplijenjen od operatera web stranice za filmsko piratstvo, što je izazvalo zabrinutost o potencijalnom utjecaju na tržište kriptovaluta.

Vlada je navodno prodala više od 195 milijuna dolara u bitcoinu u posljednja 24 sata, prema analitičkoj tvrtki za blockchain Arkham, a u srijedu je prebacila čak i veće iznose između više novčanika.

Ovaj značajan potez slijedi nedavni obrazac velikih bitcoin transakcija koje su pokrenule njemačke vlasti, pri čemu se znatni iznosi usmjeravaju na glavne mjenjačnice kao što su Coinbase, Kraken i Bitstamp. To bi moglo značiti još veću prodaju.

U posljednjim transakcijama, njemačka vlada prebacila je bitcoin u vrijednosti od 65 milijuna dolara na vjerojatne devizne depozite, dodajući na 130 milijuna dolara premještenih jučer. Unatoč ovim golemim i očiglednim prodajama, njemačke vlasti još uvijek drže značajnih 3,05 milijardi dolara vrijednih bitcoina.

Ova pozamašna količina, gotovo 50.000 bitcoina, izvorno je zaplijenjena od operatera Movie2k.to, web stranice za filmsko piratstvo koja je zadnji put bila aktivna 2013. Bitcoin je prebačen njemačkom Saveznom uredu kriminalističke policije (BKA) sredinom siječnja nakon dobrovoljne predaje od strane osumnjičenika, prema Arkhamu.

Velika prodaja već je imala primjetan utjecaj na tržišnu cijenu bitcoina, prema Robertu Quartly-Janeiru, glavnom strateškom direktoru kripto mjenjačnice Bitrue.

- Uočivši pad cijene bitcoina, njemačka vlada prodaje značajne tranše i zauzela je stav da će cijena bitcoina padati neko vrijeme. Bitno je zapamtiti da je bitcoin koji se prodaje zaplijenjen zbog nezakonitih aktivnosti, pa je još zanimljivije što njemačka vlada planira učiniti s kapitalom nakon prodaje - rekao je Quartly-Janeir.

Dodao je da je opseg prodaje povukao bitcoin niže kao rezultat. Bitcoin je pao za oko 2,3 posto u posljednja 24 sata na trenutnu cijenu od oko 64.213 dolara.

Ben Kurland, izvršni direktor platforme DYOR Labs, istaknuo je povijesne implikacije takve prodaje.

- Povijesno gledano, značajne prodaje bitcoina od strane vlada dovode do trenutnog pada cijena i kratkoročne volatilnosti. Srednjoročni učinci mogu varirati, međutim produljena prodaja uzrokovala bi daljnje padove kako negativni sentiment raste. Mudro je biti oprezan dok se preostali bitcoin prodaje ili premješten, budući da bitcoin u vlasništvu vlade vjerojatno neće dugo ostati na centraliziranim mjenjačnicama - rekao je Kurland.

Likvidacija koja je u tijeku od strane njemačke vlade unijela je dozu volatilnosti u kripto tržište, a investitori i tržišni analitičari prate daljnja kretanja i potencijalne utjecaje na cijenu bitcoina.

James Davies, suosnivač i glavni direktor za proizvode Crypto Valley Exchangea, rekao je da ne vjeruje da iza prodaje stoji ‘bilo kakvo tržišno raspoloženje’.

U svakom slučaju, očekuje da će to biti dobro vrijeme za OTC trgovce, ali će rezultirati nekom kratkoročnom do srednjoročnom nestabilnošću.

20. srpanj 2024 07:43