Kripto
StoryEditor

Bivši zaposlenici Mete zaduženi za propalu Libru prikupili 150 milijuna dolara za novi blockchain projekt

26. Srpanj 2022.

Nadaju se da će ostvariti Diemove, odnosno Librine izvorne ciljeve, koji su Meti trebali omogućiti plaćanje temeljeno na blockchain tehnologiji

Aptos Labs objavio je u ponedjeljak da je prikupio 150 milijuna dolara u krugu financiranja Serije A koji su vodili FTX Ventures i Jump Crypto, čime su ukupna sredstva prikupljena 2022. godine porasla na 350 milijuna dolara. U najnovijem krugu sudjelovalo je i niz vodećih tvrtki rizičnog kapitala, uključujući Andreessen Horowitz, Multicoin Capital i Circle Ventures.

Prema uvodnom postu na blogu objavljenom u veljači, Aptos želi biti 'najsigurniji i najskalabilniji layer 1 blockchain' na svijetu. Razvili su ga i vodili bivši zaposlenici Mete koji su radili na Diemu (ranije poznatom kao Libra), Metinom osuđenom licenciranom sustavu stablecoin plaćanja temeljenom na blockchainu. Aptos se nada da će graditi i poboljšati Diemov rad s istom skupinom poznatih znanstvenika i istraživača.

– Aptos je dizajniran s naglaskom na apsolutnu sigurnost, proširivu skalabilnost i vjerodostojnu neutralnost, vrijednosti koje znamo iz prve ruke i visceralno razumijemo – piše u objavi iz veljače.

Ponudio je malo uvida u to kako će projekt postići decentralizaciju ili se uhvatiti u koštac s takozvanom 'blockchain trilemom'. Komentirajući prikupljanje u priopćenju za javnost, suosnivač i izvršni direktor Aptos Labsa Mo Shaikh rekao je da je Aptos optimiziran za skalabilnost, sigurnost i jednostavnost korištenja.

– Već neko vrijeme znamo da, zbog problema poput prekida rada i zastoja, trenutni blockchaini nisu prikladni za svrhu kada je u pitanju masovno usvajanje Web3-a – rekao je Shaikh.

Reakcija kripto zajednice

Nekoliko sličnih blockchaina pametnih ugovora koji ističu visoku propusnost transakcija, uključujući solanu, celo i polygon, pretrpjeli su velike prekide rada mreže tijekom prošle godine, što zahtijeva koordinaciju validatora za ponovno pokretanje i vraćanje mreže. Aptos sada tvrdi da gradi layer 1 sljedeće generacije koji bi vjerojatno zaobišao ta pitanja, ali kripto zajednica nije uvjerena.

Na primjer, suosnivač Framework Venturesa Vance Spencer pitao je svoje sljedbenike na Twitteru što Aptos može učiniti, a solana ne. Popularni neovisni ethereum edukator Anthony Sassano odgovorio je potkopavanjem tvrtke za rizični kapital Multicoin Capital koja je uključena u solanu, rekavši da to daje Multicoinu još jednu priliku da dumpa svoje tokene na retail investitore.

Neke poznate kripto ličnosti također su izrazile zabrinutost zbog iznosa koji je projekt prikupio. Evgeny Gaevoy, osnivač i izvršni direktor tvrtke za proizvodnju kripto tržišta Wintermute, pitao je koliko je milijuna potrebno za pokretanje blockchaina, ubrzo nakon objave, na što je priznati kripto trgovac i suvoditelj podcasta UpOnly Cobie ironično odgovorio 'Koliko god možete dobiti'.

Prema Bloombergu, posljednje prikupljanje kapitala od 150 milijuna dolara vjerojatno je udvostručilo procjenu Aptos Labsa u ožujku od preko milijardu dolara. Za usporedbu, vodeći blockchain pametnih ugovora, ethereum, prikupio je 18,4 milijuna dolara u 2014. godini.

Prema priopćenju za javnost, Aptos će iskoristiti svježi kapital kako bi podržao razvoj projekta i izgradio blockchain koji bi privukao 'sljedećih milijardu korisnika'.

24. travanj 2024 08:06