Kripto
StoryEditor

Odljev ethereuma s kripto mjenjačnica dostigao najveću razinu od listopada prošle godine

21. Ožujak 2022.

Ethereum vrijedan više od 500 milijuna dolara povučen je s kripto mjenjačnica prošlog tjedna. Potez se tumači povoljnim i optimističnim, jer trgovci i investitori žele zadržati kontrolu nad svojim kriptovalutama u očekivanju rastuće cjenovne akcije.

To je prema podacima koje je podijelila IntoTheBlock, tvrtka za istraživanje kripto tržišta, koja pokazuje da je prošli utorak s mjenjačnica povučeno 180.000 ethera. Ta brojka predstavlja najveće agregirano povlačenje druge najveće kriptovalute od listopada, objavila je tvrtka na Twitteru. U to vrijeme, odljev ethera prethodio je povećanju cijene kriptovalute od 15 posto u roku od 10 dana. 

Isto tako, cijena ethera također je porasla nakon nedavnog masovnog odljeva. Trgujući po cijeni od približno 2.500 dolara 15. ožujka, ether je od tada porastao na 2.800 dolara u vrijeme pisanja ovog teksta.

To je povećanje od 15 posto tijekom tjedna, što ethereum čini jedinim top 10 kriptovalutom po tržišnoj kapitalizaciji koji je osim avalanchea zabilježio dvoznamenkasti postotni rast.

Čini se da podaci Chainalysisa, blockchain podatkovne platforme, potvrđuju IntoTheBlock analizu. Procjenjuje da je do 352.317 ethera moglo napustiti mjenjačnice istog dana, iako tvrtka pruža vrlo širok raspon za svoj skup podataka. Važno je napomenuti, međutim, da Chainalysis nije procijenio  ovako velik odljev najmanje šest mjeseci.

Prema tvrtki, takvi odljevi smatrali bi se bikovskim tržišnim pokazateljem.

- Imovina koja se drži na mjenjačnicama povećava se ako više sudionika na tržištu želi prodati nego kupovati i ako kupci odluče pohraniti svoju imovinu na mjenjačnicama - piše u izvješću.

Naravno, cjenovni rast ethera u kontekstu šireg kripto tržišta ne može se zanemariti. Svaka u top 10 kriptovaluta, osim lune, prošli su tjedan zabilježile rast cijene od najmanje 5 posto, posebno nakon što je Fed objavio vijest da će povećati kamatne stope od 25 baznih bodova (0.25 posto) u srijedu. Bitcoin je u petak također zabilježio mogući odljev od 39.000 bitcoina, u iznosu od oko 1.6 milijardi dolara.

IntoTheBlock je također primijetio da je oko 190.000 ethera deponirano u protokol Lido, uslugu koja korisnicima omogućuje steakeanje raznih kriptovaluta, uključujući ethereum, Depozitni ugovor ETH 2.0 sada ima preko 10 milijuna ethera uloženo u njega, što iznosi preko 27 milijardi dolara.

22. travanj 2024 06:59