Kripto
StoryEditor

Osnivači SafeMoona uhićeni dok DOJ i SEC podnose optužbe

02. Studeni 2023.

Ministarstvo pravosuđa SAD-a otpečatilo je optužnicu koja tereti direktore SafeMoona Bradena Johna Karonyja, Kylea Nagyja i Thomasa Smitha za zavjeru za počinjenje prijevare s vrijednosnim papirima i pranje novca.

Tužitelji su rekli da je Karony uhićen u Provu, Utah, a Smith je uhićen u Betlehemu u New Hampshireu, a Nagy je i dalje na slobodi.

Vijest dolazi istog dana kada je SEC podnio građanske tužbe protiv SafeMoona i njegovih rukovoditelja zbog ‘masovne prijevare‘ koja je investitore koštala milijarde.

SafeMoon je pokrenut u ožujku 2021. i od početka je bio sumnjiv jer je vlasnicima tokena dao polovicu prihoda od svojih naknada za transakcije od 10 posto. Na vrhuncu, cijena SafeMoona dosegla je 0.00338272 dolara u siječnju 2022., prema CoinGecku. Ali od tada je pala na 0.00019274 dolara nakon vijesti o optužnici DOJ-a i optužbama SEC-a.

Prema optužnici, optuženici su lagali ulagačima SFM-a o tome je li SFM-ovo korištenje ‘zaključane‘ likvidnosti bilo nedostupno optuženicima, kao i njihovo osobno držanje i trgovanje SFM-om. Iako je SafeMoon narastao na tržišnu kapitalizaciju veću od 8 milijardi dolara, DOJ tvrdi da su njegovi nadređeni preusmjerili i pronevjerili milijune dolara vrijednu navodno ‘zaključane‘ likvidnosti za svoju osobnu korist. Savezni tužitelji kažu da su te povlastice uključivale kupnju luksuznih vozila, nekretnina i osobnih ulaganja.

Među luksuznim kupnjama bio je i sportski automobil Porsche 911 vrijedan 860.000 dolara za Smitha, naveli su tužitelji u svojoj optužnici.

- Kao što se tvrdilo, optuženici su namjerno obmanuli investitore i preusmjerili milijune dolara kako bi potaknuli svoju pohlepnu shemu i obogatili se kupnjom sportskog automobila Porsche, drugih luksuznih vozila i nekretnina - naveo je državni odvjetnik Breon Peace u priopćenju za javnost.

DOJ je nastavio da su Safemoon egzekutori koristili složeno usmjeravanje transakcija i pseudonimne centralizirane račune kako bi prikrili svoje aktivnosti.

Ranije istog dana, Karony je uhićen u Utahu, a Smith u New Hampshireu. Nagy je i dalje na slobodi. Ako budu osuđeni, optuženici se sučeljavaju sa zatvorskom kaznom u trajanju do 25 godina. Karony, Nagy i Smith nisu izdali javna priopćenja o optužbama.

Istraga SEC-a i DOJ-a o SafeMoonu je u tijeku. Investitori su upozoreni da budu oprezni prilikom ulaganja u kriptovalute.

02. svibanj 2024 13:01