Kripto
StoryEditor

Portugal počinje oporezivati kriptovalute po stopi od 28 posto

17. Svibanj 2022.

Dani Portugala kao kripto poreznog utočišta su odbrojani. Ministar financija Fernando Medina najavio je u petak prije sastanka portugalskog parlamenta da će kripto imovina u zemlji uskoro biti podložna porezu na kapitalnu dobit, prema Portugalskom mediju ECO.

Izjava predstavlja konačan pomak u stavu Portugala prema kriptu. Od 2018. zemlja tretira trgovanje kriptovalutama kao razmjenu valuta, a ne ulaganja. Porez će u budućnosti iznositi 28 posto.

Zbog efektivne porezne stope od nula posto, Portugal je stekao reputaciju jedne od najatraktivnijih kripto poreznih oaza na svijetu. Djelomično zbog toga, glavni grad Lisabon, postao je globalno kripto središte.

Portugalski dužnosnici u petak nisu uokvirili ovaj značajan zaokret u stavu zemlje prema kriptu kao odstupanje od bilo kakvog stava koji je nekada bio prikladan za poslovanje. Umjesto toga, zakonodavci su tvrdili da je Portugal uvijek namjeravao regulirati kripto i pažljivo su pratili kako su druge zemlje prilagodile svoje zakone.

Razmatraju se i drugi porezi povezani s kriptom

- To je područje u kojem postoji puno više znanja i puno više napretka, tako da Portugal može učiti iz međunarodnih iskustava - rekao je Medina parlamentu u petak.

Mnoge su zemlje odlučile oporezivati kriptovalute u smislu kapitalne dobiti. Upravo jučer, australska porezna uprava izdala je podsjetnik potrošačima koji nisu objavili oporezivu zaradu ostvarenu prodajom kriptovaluta i NFT-ova.

Portugal će razmotriti druge poreze povezane s kriptom. António Mendonça Mendes, zamjenik državnog ministra financija i poreznih poslova, rekao je na istoj sjednici parlamenta da su kriptovalute mnogo složenije od oporezivanja u smislu kapitalnih dobitaka. Nastavio je sugerirajući da bi kripto u Portugalu uskoro mogao podlijegati porezu na dodanu vrijednost (PDV), taksama ili čak porezu na imovinu.

- Procjenjujemo koja je regulacija po ovom pitanju, tako da možemo predstaviti ne zakonodavnu inicijativu da se pojavi na naslovnici novina, već zakonodavnu inicijativu koja doista služi zemlji u svim njezinim dimenzijama - kazao je Mendes.

28. siječanj 2023 01:45