Kripto
StoryEditor

Postoje 4 vrste kripto investitora: maksimalisti, hodleri, fomoeri i trgovci

18. Veljača 2023.

Prvi put u stoljećima, papirnati novac ili fiat pronašao je svoju pravu konkurenciju u internetskoj eri. Kada je bitcoin pokrenut 2009. godine, fiat ekosustav nije bio samo osporavan u dokazivanju svoje vrijednosti u svakodnevnim transakcijama, već i u čuvanju investicijskog ekosustava.

Tijekom godina kripto prostor privukao je ljude iz svih sfera života, služeći njihovim jedinstvenim financijskim potrebama, istovremeno popunjavajući praznine koje je ostavio nesavršen fiat ekosustav. Dok je većina svijeta promatrala sa strane, pokušavajući dešifrirati pravi potencijal kriptovaluta, prva serija bitcoin milijunaša usmjerila je pozornost investitora prema ekosustavu u usponu.

Sloboda da se drže onoga što ima najviše smisla financijski je proklijala različitim klasama investitora, od kojih se svaki odlikuje svojom namjerom i načinom iza kripto ulaganja. Što se tiče cjelokupnog pristupa investitora, postoje četiri glavne kategorije načina razmišljanja vlasnika kripta: maksimalisti, hodleri, fomoeri i trgovci.

Maksimalisti

Od dana kada je bitcoin pokazao svoju prekograničnu nadmoć nakon što je korišten kao valuta na dark webu, brojni ulagači svjedočili su pravom peer-to-peer monetarnom sustavu za to vrijeme. Ono što je uslijedilo bilo je obećanje rane zajednice da će se čvrsto držati bitcoina i vidjeti kako nadjačava centralizirane entitete, vraćajući vlast u ruke naroda.

Ova potpuna podrška bitcoinu i uvjerenje da je bitcoin jedina prava zamjena za fiat ekonomiju rodila je pojam bitcoin maximalism. Bitcoin maksimalisti su, uvijek iznova, savjetovali članovima zajednice da hodlaju svoje dragocjene bitcoine tijekom bear marketa tržišta. Često preporučuju tzv. kupovanje ‘dipa‘, procesa koji uključuje ulaganje u kripto tijekom loših rezultata tržišta. I tijekom posljednjeg desetljeća, preporuka se itekako isplatila.

Međutim, maksimalizam nije ograničen samo na bitcoin. Široko se proširio i na druge kripto ekosustave. Investitori i kripto entuzijasti koji su se godinama obvezali na rast svojih preferiranih blockchaina i kriptovaluta imaju uzorak vjerovanja sličan bitcoin maksimalistima. Ethereum, dogecoin, shiba inu i ripple rijetke su vodeće kriptovalute koje su tijekom godina prikupile vjerne maksimaliste koji nastavljaju propovijedati snagu svojih ulaganja.

Hodleri

Hodleri su tip kripto investitora koji vjeruju u dugoročna ulaganja. Ova vrsta investitora ne boji se zloglasnih nestabilnih tržišnih fluktuacija i umjesto toga se usredotočuje na akumuliranje kriptovaluta tijekom vremena.

Hodleri se mogu naći u svim kripto ekosustavima i poznato je da su najotporniji od svih. Za nove bitcoinere, san koji stoji iza hodling pokreta jest akumulirati barem jedan bitcoin tijekom vremena. Kroz mnoge halving cikluse i rezultirajuću sve veću oskudicu, bitcoin hodleri predviđaju budućnost kada će njihova ulaganja vrijediti nezamislive iznose u tradicionalnom fiat okruženju.

Ovaj san čini se dostižnijim za druge kriptovalute s obzirom na to da investitori mogu akumulirati velike količine koristeći relativno manja sredstva. Neki milenijalci i pripadnici generacije Z radije kupuju na tisuće ili čak milijune meme tokena u nadi da će pogoditi jackpot tijekom bull tržišta.

Fomoeri

Fomoeri su podskup investitora koji na kraju čine najveće pogreške u ulaganju. Fomo je skraćenica od ‘straha od propuštanja‘, što podrazumijeva osjećaj straha povezanog s kretanjem cijena.

Fomoeri imaju tendenciju da negativno reagiraju na svako tržišno stanje. Kada cijena kriptovaluta poraste, ti investitori kupuju više tokena nadajući se da će cijene i dalje rasti. Međutim, ovaj pristup ne daje uvijek plodonosne rezultate. Kao rezultat toga, često na kraju kupuju pri vrhu i prodaju pri dnu.

Da biste izašli iz ovog načina razmišljanja, treba intenzivno proučavati tržište, a istovremeno ostaviti po strani buku dezinformacija. Štoviše, istaknuti kripto poduzetnici često ističu anti-fomo i traže od šire javnosti da se usredotoči na širu sliku.

Trgovci

To su najizravniji investitori koji se prvenstveno usredotočuju na svakodnevne cijene u potrazi za mogućnostima zarade. Trgovci pomno prate raspoloženje na tržištu, nova kretanja, vijesti i zakone kako bi procijenili kako tržišta reagiraju.

Bez obzira na to što cijene rastu ili padaju, trgovci su spremni unovčiti tržišne fluktuacije. Potreba likvidnosti za trgovanje zahtijeva od trgovaca da pohranjuju značajnu količinu svoje imovine na kripto mjenjačnicama. Međutim, fijasko s FTX-om iz 2022. podsjetnik je da je samo-skrbništvo (self-custody) idealan način pohrane kriptovaluta.

U stvarnosti, svaka vrsta kripto vlasnika potencijalno može zaraditi mnogo novca kupujući i prodajući kriptovalute ako znaju pravu strategiju u pravo vrijeme.

20. travanj 2024 10:07