Kripto
StoryEditor

Prevaranti putem lažnih AI tokena pokušavaju zaraditi na pomami oko umjetne inteligencije

23. Veljača 2023.
kripto prevaranti

Nekoliko tjedana nakon što je Microsoft najavio novu verziju svoje tražilice Bing koju pokreće umjetna inteligencija, prevaranti preplavljuju tržište tokenima, te pokušavaju zaraditi na pomami oko AI-a.

Novu tražilicu pokreće ista tehnologija koja stoji iza OpenAI-evog popularnog chat alata ChatGPT, čime Microsoft započinje utrku s Googleom.

Interes se proširio i na kripto prostor, gdje su kripto tokeni povezani s umjetnom inteligencijom, kao što su fetch (FET), singularityNET (AGIX) i ocean protocol (OCEAN) povećali svoju vrijednost uključenjem špekulanata na ‘AI vlak‘.

No čini se da je uzbuđenje otvorilo i vrata lažnim tokenima koji se predstavljaju kao poznati brendovi.

Najmanje 20 tokena na tržištu trenutno koristi ime BingChatGPT, prema pretrazi provedenoj na DEXToolsu. Od toga je 12 na Binanceovom BNB chainu, dok je još šest stvoreno na ethereumu, a još dva na arbitrumu.

Još 170 koristi ChatGPT naziv, a BNB je još jednom najčešći protokol na kojem se izdaju.

U sklopu Microsoftovih planova za Bing nisu najavljeni službeni kripto projekti ili tokeni.

Prevare s AI tokenima

U tweetu u kojem se pozornost skreće na BingChatGPT, tvrtka za kripto sigurnost PeckShield rekla je da se čini kako su najmanje tri tokena koja koriste naziv BingChatGPT tzv. honeypotovi.

Honeypot je vrsta kripto prevare u kojoj prevarant obećava korisnicima da će im biti poslana dvostruka uplaćena sredstva ako pošalju početni iznos, ali naravno naivnim pojedincima novac nikada ne bude vraćen.

Dva tokena koja se predstavljaju kao sheme povezane s Bingom također imaju izuzetno visoke poreze na prodaju, tako da će izdavatelj uzeti veliki dio svih prihoda kada se token proda, u ovom slučaju 99 ili 100 posto sredstava.

U međuvremenu, čini se da je još jedan od BingChatGPT tokena stvorio serijski rug puller, kojeg je PeckShield identificirao kao ‘Deployer 0xb583‘, čiji su prethodni tokeni uključivali one s imenima koja se odnose na osnivača Tesle Elona Muska i bivšu britansku premijerku Liz Truss.

20. travanj 2024 13:57