Kripto
StoryEditor

Proof-of-work verzija ethereuma vrijedi manje od jedan posto tržišne kapitalizacije

16. Rujan 2022.
foto Shutterstock

Nekoliko sati nakon što je ethereum uspješno završio svoj merge na proof-of-stake, kripto mjenjačnice počele su otvarati spot tržišta za potencijalni ETHW fork token.

Čini se da je FTX prvi pokrenuo spot tržište za ETHW oko 09:00 UTC. Više korisnika koji drže ether na mjenjačnici izvijestilo je da su primili ekvivalentan iznos ETHW-a na svojim računima. 

Iako korisnici FTX-a sada mogu kupiti i prodati ETHW na mjenjačnici, korisnici ne trguju samim tokenom. Umjesto toga, FTX je izdao 'IOU' tokene koji se mogu zamijeniti za token kada se fork na kraju lansira.

- ETHW predstavlja potencijalni kanonski ETH proof-of-work (PoW) token. Ako FTX utvrdi da se takav token nije pojavio, token će pasti na nulu. ETHW je vrlo nestabilan i može izgubiti velik dio svoje vrijednosti. Odvojite vrijeme za istraživanje rizika uključenog u trgovanje ovim proizvodom – navodi se u objavi FTX-a prikvačenoj na stranici za trgovanje.

Čini se da ostale kripto mjenjačnice slijede potez FTX-a. Kripto derivatna mjenjačnica ByBit je također objavila da je otvorila spot tržište ETHW/USDT i da će pokrenuti povlačenja i depozite nakon što glavni lanac ethereum proof-of-work krene u rad. MEXC Global, još jedna mjenjačnica koja je prethodno obećala emitiranje ETHW tokena, također je pokrenula trgovinske parove za imovinu.

Prema podacima CoinGecka, spot tržišna cijena ETHW-a jučer je iznosila oko 20,55 dolara. Prema trenutnoj cijeni od 13 dolara, tržišna kapitalizacija imovine procjenjuje se na manje od jedan posto vrijednosti ethera.

Ethereumov PoW fork

U tjednima koji su prethodili mergeu, skupina anonimnih programera planirala je izdvojiti ethereum blockchain nakon mergea. Fork, nazvan ethereumPoW, želi održati verziju mreže s mehanizmom konsenzusa proof-of-work. ETHW će se distribuirati vlasnicima ethera kada se mreža pokrene. 

Službeni Twitter račun ethereumPoW-a otkrio je detalje za hardfork jučer i podnio više zahtjeva za povlačenjem na repozitorij projekta GitHub. Iako su programeri ethereumPoW-a objavili mrežni RPC URL i Chain ID, rana izvješća sugeriraju da mreža trenutno nije operativna. Centralizirane mjenjačnice vjerojatno će prve krenuti s aktivnim depozitima za novi token nakon što mreža postane potpuno operativna u sljedeća 24 sata.

25. travanj 2024 19:00