Kripto
StoryEditor

Putem platforme GoAgro od danas moguće investirati u digitalnu svinju

06. Rujan 2023.
GoAgro, NFTpig

Na novoj platformi GoAgro od danas će biti moguće investirati u digitalnu svinju, odnosno prvi svjetski PigNFT, pri čemu će svaki ulagač u ‘kripto svinje‘ postati farmer a da pritom ne mora obavljati posao poljoprivrednika ili uzgajivača svinja.

Istaknuli su to na konferenciji za novinare predstavnici hrvatskih tvrtki Agroporc, Beyondi i Blok Be, koje su razvile digitalnu platformu GoAgro putem koje će građani moći investirati u budućnost proizvodnje hrane u Hrvatskoj. Prvi projekt koji će biti ponuđen na platformi GoAgro je ‘Moja digitalna svinja‘ - prodaja Pig NFT-a, tvrtke Agroporc koja se bavi proizvodnjom svinja.

Građani kupovinom Pig NFT- a putem platforme GoAgro postaju vlasnici jedne digitalne svinje, a minimalni ulog ili jedan NFT je 250 eura, čime su osiguravaju 100 kilograma svinjetine.

Pretvaranje digitalne svinje u stvarnu traje 900 dana, a u tome i sljedećem razdoblju svinja ‘raste‘ tri posto godišnje u masi. Nakon proteka tog roka Pig NFT se može, a ne mora, zamijeniti za stvarnih 107,5 kg polovica svinja.

Zamjena se može obaviti bilo kada nakon 900 dana. Nakon toga roka kupac može i zadržati svoj Pig NFT kao investiciju i na njega se primjenjuju ista pravila kod zamjene ili prodaje u nadolazećem vremenu. S Pig NFT-om se može i trgovati.

Digitalna platforma GoAgro, kako je kazao vlasnik platforme i direktor tvrtke Agroporc Krešimir Kuterovac, namijenjena je financiranju različitih projekata u poljoprivredi tako da svaki projekt izdaje NFT Coine u određenome iznosu. Sredstva prikupljena prodajom NFT-a, kako je naveo, namijenjena su za financiranje određene poljoprivredne proizvodnje, s konačnim ciljem stvaranja i proizvodnje novoga poljoprivrednog proizvoda.

Hrana kao oružje

- Željeli smo izravno povezati poljoprivrednike i potrošače znajući da se u svijetu, Europi i Hrvatskoj dešavaju značajne promjene -  kazao je Kuterovac, dodavši da u svijetu hrana postaje oružje te vjerojatno više neće biti dostupna kao što je bila do sada. 

Hrana se koristi, a u budućnosti će se koristiti još i više kao način pritiska i političkih argumenata u okviru međunarodnih odnosa, istaknuo je Kuterovac. Napomenuo jei da Europa u poljoprivrednoj proizvodnji doživljava promjene, opeterećena je ekološkim problemima i prevelikom produkcijom poljoprivrednih proizvoda te je odlučila smanjiti proizvodnju.

Do prije par godina imala je 125 posto samodostatnosti u proizvodnji svinja, danas je na na 110 posto, a projekcije kažu da će u iduće dvije godine proizvodnja svinja pasti dodatnih 20 posto, kazao je. Hrvatska proizvodnja svinja istodobno je u dugogodišnjoj krizi i drastično se smanjuje, na što će dodatno utjecati i nedavna pojava afričke svinjske kuge na hrvatskim gospodarstvima. 

Hrvatska će u svinjogojstvu, kako je naveo, pasti na nekih 35-40 posto proizvodnje za vlastite potrebe. Iz tih razloga odlučili su krenuti u projekt GoAgro - kupac kupuje NFT i na taj način ulagati u izgradnju farme i sustav proizvodnje svinja.

U planu je da se u pet faza izda ukupno 240.000 Pig NFT-a, s rokom transformacija iz digitalne u stvarnu proizvodnju od 900 dana od prodaje svake pojedine faze. Investirani novac iskoristit će se za pokretanje proizvodnji na farmama tvrtke Agroporc, i to na farmi Stanci Petrinja te Breštanovci u općini Crnac, pojasnio je Kuterovac.

Svaka farma, kako je kazao, imat će web kameru kako bi kupac u svakom trenutku mogao vidjeti svoje ulaganje. Do kraja godine planira se dovršiti prikupljanje sredstava za farmu Stanci Petrinja, nakon čega kreće proizvodnja. 

Vlasnik tvrtke Beyondi Kristijan Glibo rekao je da je platforma dizajnirana kako bi se premostio jaz između tehnologije i poljoprivrednika te kako je primarni cilj pružiti izravnu podršku poljoprivrednicima kroz kampanje prikupljanja sredstava, osnažujući ih potrebnim resursima za učinkovitu proizvodnju.

Poljoprivredni analitičar Miroslav Kuskunović rekao je da je ključno za taj projekt to što stvara savez između proizvođača i potrošača.

- Vidjeli smo zadnjih godina da trgovački lanci i oni koji otkupljuju i trguju robama diktiraju stanje na tržište tako da proizvođači dobivaju male otkupne cijene, a potrošači plaćaju skupo hranu. Ovaj bi savez mogao biti na neki način revolucija i ulaganje nas potrošača u budućnost poljoprivrede koja nam u Hrvatskoj svakako treba -  istaknuo je.

23. travanj 2024 21:33