Kripto
StoryEditor

SEC i CFTC istražuju FTX zbog upitnog raspolaganja sredstava korisnika, tvrtke u kolapsu

10. Studeni 2022.

Dvije web stranice povezane s FTX-om, one FTX Venturesa i Alamede Research, nedostupne su dok se tvrtke suočavaju s potpunim kolapsom. 

Prva web stranica koja je pala bila je ona FTX Venturesa, ogranka tvrtke za rizični kapital. Druga pogođena web stranica bila je Alameda Research, trgovačka tvrtka koju je osnovao CEO FTX-a Sam Bankman-Fried.

Zaposlenici očito nisu bili obaviješteni o uklanjanju ili bilo kakvim drugim glasinama o stanju tvrtki. Izvršna direktorica FTX Ventures Amy Wu izjavila je jučer da otkriva zajedno sa svima ostalima na Twitteru.

Obje web stranice tvrtke, FTX.com i FTX.US, još uvijek su online. Međutim, ranija izvješća sugeriraju da su povlačenja klijenata pauzirana, a tvrtka je od tada savjetovala klijente da više ne polažu sredstva.

Federalna istraga

Stranice su ‘zamračene’ u roku od nekoliko sati nakon izvješća da američka regulatorna tijela istražuju tvrtke u carstvu Bankman-Frieda.

Prema Bloombergu, Komisija za vrijednosne papire i razmjenu (SEC) i Komisija za trgovanje robnim ročnicama (CFTC) istražuju tvrtke u vezi s krizom likvidnosti.

Iako je ta istraga započela prije nekoliko mjeseci, navodno se nedavno proširila jer su regulatori počeli istraživati ​​vlasničku strukturu FTX.US i FTX.com. Regulatori ispituju postoji li preklapanje između vodstva poduzeća, kako su poduzeća financijski povezana, sastava baze investitora svake tvrtke i jesu li korisnički računi odvojeni.

Nije jasno jesu li nedavni događaji u toj istrazi motivirali jučerašnje uklanjanje stranice. Međutim, moguće je da su regulatorni i organizacijski problemi u igri, budući da je odnos između Alameda Researcha i FTX Venturesa izazivao kontroverze u prošlosti.

S druge strane, šira financijska pitanja možda su motivirala uklanjanje stranice. Početkom studenog objavljeno je da je Alameda Research ‘potpuno nelikvidna’. U međuvremenu, rasprave o financijskim problemima FTX-a počele su u ponedjeljak i nastavile su se tijekom ovog tjedna.

Čini se da opstanak tvrtke nakratko ovisi o kupovini koju je Binance sklopio u zadnji čas. Međutim, jučer poslijepodne je objavljeno da će Binance odustati od predloženog dogovora zbog glasina da je tvrtka ‘pogrešno‘ raspolagala sredstvima korisnika i nakon što je saznao više o stanju financija.

28. travanj 2024 22:27