Kripto
StoryEditor

SEC izdao obavijest o regulatornoj akciji protiv Coinbasea

23. Ožujak 2023.

Coinbase je u srijedu primio tzv. Wells notice od američke Komisije za vrijednosne papire i burze (SEC), u kojoj se tvrdi da su staking proizvodi tvrtke neregistrirani vrijednosni papiri. U obavijesti se spominju i aspekti Coinbaseove mjenjačnice i Coinbase novčanik.

Wells notice pismo je koje SEC šalje pojedincima ili tvrtkama po završetku istrage u kojem se navodi da regulator planira pokrenuti ovršnu akciju protiv njih.

Coinbase već mjesecima vodi razgovore sa SEC-om o regulatornim i političkim pitanjima. Sastanci s regulatorom započeli su nedugo nakon što je tvrtka u srpnju podnijela SEC-u peticiju u kojoj se traži da SEC započne postupak donošenja javnih pravila u kojima će pojasniti koju digitalnu imovinu smatra vrijednosnim papirima.

Kompanija je u ponedjeljak podnijela pismo SEC-u u kojem posebno poziva na jasnoću donošenja pravila glede stakinga. U pismu je glavni pravni službenik Coinbasea Paul Grewal napisao da je tvrtka bila iznenađena kad je vidjela da je kripto mjenjačnica Kraken objavila da je postigla nagodbu od 30 milijuna dolara s SEC-om zbog vlastitog staking programa.

– Komisija do ove nagodbe nije prenijela da bi mogla razmotriti da usluge stakinga čine ugovor o ulaganju, a time i ponudu vrijednosnih papira koja zahtijeva registraciju sa SEC-om. A SEC ranije nije obznanio ovu poziciju unatoč dovoljnoj prilici da uključi kripto industriju i njezine sudionike sa svojim brigama – napisao je Grewal.

U postu na blogu u srijedu, Grewal je napisao da Wells notice ne pruža puno informacija na koje bi mjenjačnica mogla odgovoriti.

– Osoblje SEC-a reklo nam je da su utvrdili potencijalna kršenja zakona o vrijednosnim papirima, ali malo više – nadodao je Grewal.

Post na blogu naslovljen je: ‘Zatražili smo od SEC-a razumna kripto pravila za Amerikance. Umjesto toga dobili smo pravne prijetnje‘.

U nizu tweetova, izvršni direktor Coinbasea Brian Armstrong istaknuo je da je 2021. godine SEC dopustio Coinbaseu da izađe u javnost na Nasdaqu, čak i nakon što se u obrascu S-1 uključilo 57 referenci na staking. Sadašnji predsjednik SEC-a Gary Gensler preuzeo je dužnost tri dana nakon IPO-a Coinbasea.

Prošlog kolovoza, nakon sankcioniranja usluga ethereum alata za prikrivanje transakcija Tornado Cash i novčanika koji su ga koristili, izvršni direktor Coinbasea rekao je da bi, ako mu regulatori prijete, radije ugasio staking program nego cenzurirao transakcije.

Upravo prošlog mjeseca, Paxos je dobio Wells notice SEC-a zbog svoje uloge u izdavanju i upravljanju rezervama za Binance USD (BUSD) stablecoin. Iako je tvrtka priopćila kako se ‘kategorički ne slaže‘ s tvrdnjama SEC-a, ipak je prekinula svoj odnos s Binanceom i prestala izdavati BUSD. Paxos je uvjerio korisnike da sav BUSD koji je izdao Paxos ostaje u potpunosti podržan i da će se moći razmijeniti do veljače 2024. godine.

Jučerašnja obavijest o Coinbaseu dolazi istog dana kada je SEC podnio tužbu protiv osnivača Trona Justina Suna i nekolicine poznatih osoba, uključujući Jakea Paula i Lindsay Lohan, za kršenja povezana s reklamiranjem. U priopćenju za medije, SEC se zamjera promociji i prodaji tron (TRX) i bittorrent (BTT) tokena, koje je u priopćenju za javnost opisao kao neregistrirane ‘crypto asset securities‘.

19. travanj 2024 18:21