Kripto
StoryEditor

SEC ne želi odobriti bitcoin ETF u SAD-u zbog manipulacije kripto tržišta

14. Srpanj 2022.
foto Shutterstock

SEC je odgodio odluku o odobrenju spot bitcoin ETF-a od strane Ark Investa i tvrtke za kripto ulaganja 21Shares.

U obavijesti od utorka, SEC je rekao da će ETF ARK 21Shares dobiti odgovor 30. kolovoza.

- Komisija smatra da je primjereno odrediti dulje razdoblje u kojem će se poduzeti mjere u vezi s predloženom promjenom pravila kako bi imala dovoljno vremena za razmotriti predloženu promjenu pravila i pitanja koja su u njoj postavljena - navodi se u obavijesti. 

SEC je već odbio zahtjev za ETF ARK 21Shares još u travnju, baš kao i svaki zahtjev za spot bitcoin ETF koji je došao prije njega, ali ARK Invest se ponovno prijavio.

ETF, skraćeno od fonda kojim se trguje na burzi, investicijski je alat kojim se prati vrijednost njegove temeljne imovine. Bitcoin ETF stoga bi omogućio i maloprodajnim i institucionalnim ulagačima da steknu izloženost bitcoinu bez potrebe za kupnjom i pohranom kriptovalute. SEC ne želi odobriti bitcoin ETF u SAD-u, jer tvrdi da se kripto tržištem može lako manipulirati. 

No, odobrio je  futures bitcoin ETF proizvode, koji trguju dionicama koje predstavljaju ugovore koji se klade na buduću cijenu bitcoina. Ročnice, opcije i drugi derivati trguju na burzama kao što je CME, koje regulira Komisija za trgovanje robnim ročnicama (CFTC).

Osnivačica ARK Investa, Cathie Wood, rekla je u travnju da jednostavno nema smisla da je SEC odobrio futures bitcoin ETF-ove, a ne one koje su vezane uz spot cijenu.

Tvrtka za upravljanje imovinom kriptovaluta Grayscale prošlog je mjeseca objavila da tuži SEC jer je odbio njezin zahtjev za pretvaranje Bitcoin Trusta (GBTC) u ETF. Iz tvrtke su izjavili kako su 'duboko razočarani' odlukom SEC-a da nastavi uskraćivati spot Bitcoin ETF-ove od dolaska na američko tržište.

Dugačak popis investicijskih društava podnio je zahtjev SEC-u za spot ETF proizvod, ali svi su se suočili s odbijanjem. Bitcoin ETF-ovi ipak postoje u drugim zemljama, uključujući Kanadu i Brazil.

26. travanj 2024 08:30