Kripto
StoryEditor

Stručnjaci raspravljaju o izazovima za odobrenje solana ETF-a

12. Kolovoz 2024.

Prošlog tjedna, Brazil je dao zeleno svjetlo za prvi solana ETF, što je izazvalo rasprave o mogućnosti odobrenja SAD-a. Međutim, nekoliko stručnjaka i dalje je skeptično zbog zabrinutosti oko izvornog tokena.

Ključno pitanje je značajno dnevno izdavanje SOL tokena. Podaci s nadzorne ploče Dune 11. kolovoza pokazali su izdavanje više od 162.503 solane, u vrijednosti od približno 25 milijuna dolara. Ovi tokeni su nagrade koje se dijele validatorima za održavanje sigurnosti mreže. Kritičari tvrde da bi ova visoka stopa izdavanja mogla povećati pritisak na prodaju, potencijalno destabilizirajući dugoročnu vrijednost imovine.

Jedan otvoreni kritičar, poznat kao smartestmoney.eth, doveo je u pitanje tržišnu potražnju za solanom s obzirom na njegovu visoku stopu emisije.

- Tko će biti sljedeći marginalni kupac SOL-a kada prekomjerna ponuda od 165.000 dnevne emisije, s novim otključanjima koja dolaze, nadvlada potražnju? - upitao je retorički.

Smartestmoney.eth također je ukazao na nedostatak ETF-a kao faktor koji bi mogao ograničiti institucionalni interes, posebno sa značajnim igračima poput Larryja Finka koji se okreću ethereumu.

Osim toga, postoji zabrinutost da brazilsko odobrenje solana ETF-a možda zapravo neće koristiti lokalnim ulagačima. Korisnik poznat kao Caramel izrazio je skepticizam na X-u.

- Brazil je odobrio Solana ETF! Solanina potpuna ponuda tokena pokazuje da je 20 posto SOL-a još uvijek zaključano. VC će naslijepo opljačkati ovu zemlju iz svog bogatstva. Ožujak 2025., sačuvajte datum - napisao je korisnik pod pseudonimom Caramel.

Referirao su se na raspored otključavanja SOL-a u vlasništvu sada već nepostojećeg FTX-a, ističući značajno otključavanje od 7,5 milijuna SOL-a zakazano za ožujak 2025.

Voditelj digitalne imovine BlackRocka, Robert Mitchnick, također je izrazio rezerve glede izvedivosti solana ETF-a. Naglasio je razliku u tržišnoj kapitalizaciji i dospijeću između vodećih kriptovaluta i manje imovine poput solane.

- Mislim da nećemo vidjeti dugačak popis kripto ETF-ova. Ako mislite na bitcoin, on danas predstavlja oko 55 posto tržišne kapitalizacije. Ethereum je na 18 posto. Sljedeća vjerojatna imovina za ulaganje je oko 3 posto. Jednostavno nije blizu tog praga ili evidencije dospijeća, likvidnosti itd. - rekao je Mitchnick.

Povijesno gledano, solana je doživjela nekoliko ozbiljnih incidenata zastoja, a čak je i cijela blockchain mreža poništila transakcije ili je bila nedostupna više od 24 sata. Izdavatelji SOL-a možda će morati dokazati da je blockchain dovoljno zreo i stabilan, te da je vjerojatnost sličnih incidenata dovoljno niska da je ulagači prihvate kako bi se bolje zaštitila prava i interesi ulagača.

Unatoč ovim preprekama, dio optimizma ostaje u industriji. Upravljači imovinom kao što su VanEck i 21Shares već su podnijeli zahtjev za solana ETF u SAD-u.

Rok za donošenje odluke Komisije za vrijednosne papire i burze SAD-a je sredina ožujka 2025. To pokazuje da, iako postoje značajni izazovi, vrata za solana ETF nisu potpuno zatvorena.

14. rujan 2024 07:03