Kripto
StoryEditor

Sud zabranio Samu Bankmanu-Friedu pristup sredstvima FTX-a i Alamede

04. Siječanj 2023.
Sam Bankman-Fried

U utorak je izvršena izmjena ugovora o obveznici osnivača FTX-a Sama Bankman-Frieda, zabranjujući mu pristup ili prijenos sredstava povezanih s FTX-om ili Alameda Researchom kao novim uvjetom njegove jamčevine.

Zahtjev je podnijela pomoćnica američkog državnog odvjetnika Danielle Sassoon tijekom optužnice Bankman-Frieda na Manhattanu, djelujući u ime vlade. Sudac Lewis A. Kaplan, koji predsjedava slučajem Bankman-Fried, odobrio je mjeru.

U postupku, Bankman-Fried se izjasnio nevinim po osam kaznenih prijava koje uključuju prijevaru i pranje novca. Tijekom postupka određen je i datum suđenja Bankman-Friedu, 2. listopada.

Amandman je uslijedio nakon aktivnosti koje uključuju novčanike povezane s Alamedom prošlog tjedna. Samo nekoliko dana nakon što je Bankman-Fried pušten uz jamčevinu, kriptovalute vrijedne oko 1,7 milijuna dolara povezane s Alamedom prebačene su u miksere, aplikacije koje se često koriste za prikrivanje transakcija, prema Arkham Intelligenceu.

Nakon što je uhićen na Bahamima i proveo nekoliko dana u popravnom centru, Bankman-Fried pušten je iz pritvora po povratku u SAD. Kao dio ugovora o obveznici, dom roditelja Bankman-Frieda u Kaliforniji objavljen je kao zalog, a on je pristao na elektronički nadzor, kućni pritvor, među ostalim zahtjevima.

Alameda je trgovačka tvrtka Bankman-Frieda, koja je osnovana prije pokretanja FTX-a. Dio optužbi s kojima se Bankman-Fried suočava proizlazi iz optužbi da su sredstva klijenata nezakonito prebačena u Alamedu kako bi financirala svoje oklade.

Nakon što su počela kružiti  izvješća o prošlotjednim transferima, Bankman-Fried se oglasio na Twitteru prvi put otkako je uhićen na Bahamima, poričući da stoji iza aktivnost koja je uključivala novčanike povezane s Alamedom.

- Ništa od toga nisam ja. Nisam niti bih mogao premjestiti bilo koja od tih sredstava. Nemam im više pristup – oglasio se SBF na Twitteru.

Na izricanju optužnice u utorak, jedan od odvjetnika Bankman-Frieda, Mark Cohen, ponovio je kako transferi nisu uključivali njegova klijenta. Osim toga, Cohen je kazao kako je vlada kontaktirana u vezi s tim pitanjem.

Predlažući izmijenjeni sporazum o jamčevini, pomoćnica državnog odvjetništva Sassoon rekla je da savezni tužitelji nisu znali je li Bankman-Fried nedavno izvršio transfere povezane s Alamedom, ali je izjavila da je u jednom trenutku imao pristup novčanicima i tvrdila je da se tvrdnjama osramoćenog izvršnog direktora ne može vjerovati zbog prethodnih lažnih izjava danih na Twitteru.

Kao primjer, Sassoon se pozvala na Tweet koji je objavio Bankman-Fried samo nekoliko dana prije nego što je FTX podnio zahtjev za bankrot u studenom.

- FTX je u redu. Imovina je u redu - naveo je Bankman-Fried u sada izbrisanom Tweetu.

25. travanj 2024 00:50