Kripto
StoryEditor

Suosnivač najveće kripto prijevare OneCoin dobio 20 godina zatvora

18. Rujan 2023.

Karl Sebastian Greenwood, suosnivač OneCoina i pomoćnik Ruje Ignatove, poznate i kao ‘Cryptoqueen‘, osuđen je na 20 godina zatvora zbog sudjelovanja u jednoj od najvećih kripto prijevara.

Priča se da je Ignatova, koja je uvrštena na popis deset najtraženijih bjegunaca Saveznog istražnog ureda (FBI), ubijena 2018. godine.

20 godina zatvora za Greenwooda

Prema Bloombergu, švedski državljanin Karl Sebastian Greenwood osuđen je u utorak, 11. rujna, u New Yorku. Greenwood je bio glavni promotor projekta OneCoin, a tužitelji su tvrdili da je zaradio 300 milijuna dolara od ponzi sheme, koristeći dio novca za trošenje na luksuz poput dizajnerske odjeće i predujma na jahti Sunseeker.

Greenwood je kupio nekretnine u Tajlandu, Španjolskoj i Dubaiju, a također je otišao na luksuzno putovanje privatnim avionom OneCoina. Međutim, suosnivač je uhićen na Tajlandu 2018. godine, a nakon toga izručen SAD-u i suočio se sa zatvorskom kaznom u trajanju do 60 godina zbog svojih nezakonitih aktivnosti.

Greenwood kasnije je molio za blagost suda, priznajući da je svjesno promovirao OneCoin, koji je korišten za prijevaru nesavjesnih žrtava. Greenwood je također tvrdio da je pretrpio izuzetno teške uvjete dok je bio pritvoren u Tajlandu i SAD-u i priznao krivnju za svoje zločine u prosincu 2022.

Bugarski projekt OneCoin koji je utemeljila Ruja Ignatova, ukrao je preko 4 milijarde dolara od ulagača diljem svijeta. Ignatova i njezin tim promovirali su OneCoin kao ‘bitcoin killer‘ dok su uspješno mamili ljude da ulažu novac.

Osim Greenwooda, još jedna direktorica OneCoina, Irina Dilkinska, koja je bila šefica pravnih poslova, sučeljava se s optužbama u SAD-u i mogla bi dobiti najviše 40 godina zatvora zbog prijevare i navodnog kršenja zakona o pranju novca.

Ignatovin bivši dečko Gilbert Armenta dobio je petogodišnju zatvorsku kaznu u veljači 2023. zbog promocije OneCoina. Armenta je oprao 300 milijuna dolara prihoda OneCoina, navodno kupujući mlazni avion i druge luksuzne predmete.

Cryptoqueen: mrtva ili živa?

Dok direktori OneCoina služe zatvorske kazne za svoje zločine, Cryptoqueen je i dalje na slobodi. U ranijim izvješćima navodi se da je osnivačica OneCoina posljednji put viđena u Ateni u Grčkoj 2017. godine, uz nagađanja da se skriva u jahti u Sredozemnom moru.

U međuvremenu, bugarski izvori izjavili su da je Ignatova možda brutalno ubijena 2018. godine, po naputku lokalnog narkobosa. U lipnju 2022. ušla je na odabrani popis FBI-a Deset najtraženijih bjegunaca, a vlasti su ponudile nagradu od 100.000 dolara za informacije koje bi dovele do njezina uhićenja.

03. svibanj 2024 04:34