Kripto
StoryEditor

Tesla vjerojatno još uvijek drži 780 milijuna dolara u bitcoinu unatoč nedavnim transferima

23. Listopad 2024.

Proizvođač električnih automobila Tesla vjerojatno još uvijek posjeduje čitavu zalihu bitcoina u vrijednosti od 780 milijuna dolara unatoč prebacivanju svih sredstava u neidentificirane novčanike 15. listopada, prema analitičkoj tvrtki Arkham Intelligence.

- Vjerujemo da su transferi Teslinih novčanika o kojima smo izvijestili prošli tjedan bile rotacije novčanika s bitcoinom koji je još uvijek u vlasništvu Tesle - napisali su iz Arkhama na X-u 22. listopada.

Tesla je podijelila 11.509 bitcoina između sedam novčanika koji drže između 1.100 i 2.200 bitcoina 15. listopada. Adrese novčanika ‘1Fnhp’ i ‘1LERL’ primile su najveće serije vrijedne 142,2 milijuna dolara, odnosno 128,1 milijun dolara.

Masovni transferi u početku su potaknuli strahove od potencijalnog pada tržišta, što je izazvalo tjeskobu na društvenim mrežama. Ipak, novčanici nisu premjestili sredstva od 15. listopada, pokazuju Arkhamovi podaci.

To također nije utjecalo na cijenu bitcoina, koji je porastao 5 posto od vremena Teslinih transfera na 69.220 dolara 21. listopada. Bitcoin je od tada pao na 66.300 dolara.

Iako nije jasno zašto je Tesla izvršila prijenose, Arkham je primijetio da neki promatrači nagađaju da bi sredstva mogla biti prebačena skrbniku, što bi potencijalno omogućilo tvrtki Elona Muska da osigura zajam za bitcoin koji posjeduje.

Tesla trenutno koristi Coinbase Prime Custody za pohranu svojih bitcoina.

Teslini direktori mogli bi otkriti svoje planove s bitcoinom tijekom razgovora o zaradi za treće tromjesečje zakazanog nakon zatvaranja tržišta 23. listopada.

Ako je Arkhamova analiza točna, Muskova tvrtka ostaje četvrti najveći korporativni vlasnik bitcoina, zaostajući samo za poslovnom obavještajnom tvrtkom MicroStrategy i bitcoin rudarima Marathon Digital i Riot Platforms, prema podacima BitcoinTreasuries.

Muskova tvrtka za proizvodnju svemirskih letjelica, SpaceX, još uvijek drži 8.285 bitcoina u vrijednosti od 560 milijuna dolara, što je sedmo najveće vlasništvo privatne tvrtke u bitcoinu.

Tesla je prvi put kupila bitcoin u veljači 2021., kupivši kriptovalute u vrijednosti od 1,5 milijardi dolara.

Izvršni direktor Tesle Elon Musk nakratko je prihvatio bitcoin kao plaćanje za vozila tvrtke u ožujku 2021., ali je poništio odluku nekoliko tjedana kasnije.

23. listopad 2024 18:02