Kripto
StoryEditor

Trgovanje NFT-ova na bitcoinu ponovo raste

28. Veljača 2024.
foto Shutterstock

Dok cijena bitcoina raste, NFT-ovi na bitcoinu bilježe tihi povratak, a prodaja na glavnim Ordinals tržištima u ponedjeljak je premašila 19,7 milijuna dolara. Prema podacima CryptoSlama, jučer je ostvarena prodaja u iznosu od više od 14 milijuna dolara. Brojka je skočila od početka mjeseca, kada je dnevni volumen trgovanja iznosio između 5 i 6 milijuna dolara, ali još uvijek mora prijeći dug put do podataka iz prosinca, kada je ostvareno 85 milijuna dolara.

NFT tržište Magic Eden ponovno je postalo prvo mjesto za trgovanje NFT-ovima na bitcoinu, pokazuju podaci Dunea. Prošlog mjeseca, NFT tržište najavilo je novi program bodova za trgovce, darujući ‘dijamante’ vjernim korisnicima.

NFT-ovi na bitcoinu mogli bi doprinijeti plodonosnom, simbiotskom odnosu s rudarima, objasnio je Scott Norris, neovisni bitcoin rudar u Optimineru.

- Ordinalsi bi trebali pomoći u povećanju transakcijskih naknada, što bi konvencionalno znanje sugeriralo da bi trebalo pomoći rudarima - rekao je Norris. Na Magic Edenu najpopularnije zbirke uključuju: NodeMonkes, Bitcoin Puppets i RSIC Metaprotocol.

Obnovljeno zanimanje za Ordinalse dolazi u trenutku kada cijena bitcoina naglo raste, dostižući razine iznad 58.000 dolara. Nakon pompe oko odobrenja spot bitcoin ETF-ova prošlog mjeseca, najveći blockchain približava se svom dugo očekivanom halvingu.

Halving bitcoina značit će da će rudari, koji obrađuju transakcije na blockchainu i proizvode nove bitcoina, imati prepolovljene isplate nagrada. Rudari će morati više raditi na obradi transakcija, kada već dodatno naporno rade na obradi Ordinals aktivnosti. Ordinalsi, NFT-ovi zapisani na pojedinačnim satoshijima, donose drugačiji slučaj upotrebe najvećeg blockchaina.

Omogućavajući upisivanje nefinancijskih podataka kao što su umjetnost, profilne slike ili tekst u bitcoin blockchain, eksplodirali su prošle godine i doveli do stvaranja raznih protokola i projekata. Međutim, neki članovi bitcoin zajednice osudili su ovo ‘novo ludilo’, kritizirajući ljude zbog korištenja bitcoin blockchaina za spekulativnu NFT aktivnost jer je povećala troškove transakcija. U jednom je trenutku trošak slanja bitcoina bio najveći u posljednje dvije i pol godine, no troškovi su od tada pali jer je mreža postala manje zagušena.

27. travanj 2024 19:46