Kripto
StoryEditor

Ukrajina kripto donacije iskoristila za opremanje vojske

14. Ožujak 2022.
foto Shutterstock

Zamjenik ukrajinskog Ministarstva digitalne transformacije Alex Bornyakov u petak je otkrio kako su kripto donacije poslane Ukrajini potrošene na oružane snage zemlje.

- Kripto imovina pokazala se iznimno korisnom u olakšavanju tokova financiranja oružanim snagama  Ukrajine. Veliko hvala svima koji su donirali Crypto Fondu Ukrajine - tweetao je Bornyakov.

Utvrdio je da svaka kaciga i prsluk kupljeni kripto donacijama trenutno spašavaju živote ukrajinskih vojnika.

Prema tweetu Bornyakova, kriptovalute donirane Ukrajini prebačene su na potrebe ukrajinske vojske.

Koristeći ta sredstva, ukrajinskoj  vojsci osigurano je 5.500 pancirnih prsluka, 500 balističkih ploča za pancirne prsluke, 500 kaciga, 3.125 termovizija i optike, 60 voki-tokija, kao i 3.2427 lijekova i preko 400.000 pakiranih ručkova, rekao je Bornyakov.

Bornyakov tweet pokazao je da su te zalihe nabavljene sredstvima doniranim Ministarstvu digitalne transformacije od 1. ožujka. Ministarstvo je počelo prikupljati sredstva putem kriptovaluta već 26. veljače.

Tijekom Zooma poziva ranije prošlog tjedna, Bornyakov je jasno ukazao kako kripto pomaže Ukrajini usred ruske invazije.

- U ovakvoj situaciji, u kojoj nacionalna banka zapravo ne posluje, kripto pomaže u obavljanju brzih transfera, kako bi to bilo vrlo brzo i gotovo - kazao je Bornyakov tijekom poziva.

Zamjenik ministra ipak je dodao da ukrajinske kripto donacije ne igraju veliku ulogu u širem gospodarstvu nacije, ali da su i dalje ključne u ovoj situaciji.

Prema platformi za blockchain analitiku Elliptic, Ukrajina je primila više od 60 milijuna dolara vrijednih donacija kriptovaluta.

Međutim, Bornyakov je rekao kako vjeruje da je ukupan iznos doniranih kriptovaluta blizu 100 milijuna dolara.

25. travanj 2024 04:44