Tvrtke i karijere
StoryEditor

E-izvadak: Koronavirus ubrzao internetsko dobivanje ovjerenih podataka iz Sudskog registra

28. Travanj 2020.

Koronavirus je ubrzao i dodatne poteze u digitalizaciji Sudskog registra. Od prošlog tjedna ovjereni (službeni) izvadak iz Sudskog registra može se ishoditi putem internetske stranice kao javna isprava (e-izvadak). Aktivni izvadak sadrži trenutačno važeće podatke o odabranom subjektu upisa, a povijesni izvadak i sve podatke koji su vrijedili od osnivanja subjekta do danas.

Odabir opcije aktivnog i povijesnog e-izvatka ovisi o potrebi njegova korištenja u pravnom prometu, objašnjavaju u Sudskom registru. Za ishođenje e-izvatka dovoljno je pokrenuti tražilicu Sudskog registra, koja nakon upisa kontaktnih podataka preusmjerava na Sustav za naplatu javnih davanja. Za izvadak se plaća pristojba od pet kuna po svakoj započetoj stranici izvatka, koji se može preuzeti odmah nakon uplate.

Takav e-izvadak je, prema objašnjenju iz Sudskog registra, pravno valjana isprava i kad je ispisan na papiru. Elektronički zapisi e-izvatka čuvaju se tri mjeseca od trenutka generiranja te se u tom roku može provjeriti vjerodostojnost na stranici Provjera dokumenta. Nakon isteka roka za čuvanje generirani elektronički zapisi za provjeru brišu se i više nije moguće provjeriti vjerodostojnost, ali to ne utječe na vjerodostojnost preuzetoga elektroničkog izvornika.

23. travanj 2024 15:18