Tvrtke i karijere
StoryEditor

Slavko Ledić s čela Konzuma na čelo Kraša

12. Svibanj 2020.
Slavko Ledić

Nadzorni odbor Kraša u utorak je predsjednikom Uprave te tvrtke imenovao Slavka Ledića, koji će tu funkciju preuzeti 16. svibnja, a dosadašnji predsjednik Uprave Damir Bulić bit će član Uprave, izvijestili su iz Kraša. Nadzorni odbor Kraša na sjednici u utorak prihvatio je ostavku predsjednika Uprave te tvrtke Damira Bulića, koji karijeru nastavlja u Krašu na funkciji člana Uprave, a za novog je predsjednika Uprave imenovan Slavko Ledić, objavili su iz Kraša na Zagrebačkoj burzi.

Ledić je predsjednikom Uprave imenovan na godinu dana, odnosno mandat mu traje od 16. svibnja 2020. do 23. svibnja 2021., navode iz Kraša. Ledić na čelno mjesto Kraša dolazi s pozicije predsjednika Uprave Konzuma, koji je vodio proteklih pet godina. U priopćenju Kraša Ledić ističe kako je ponosan što preuzima mjesto predsjednika Uprave te je uvjeren da će dati doprinos u realizaciji svih potencijala koje Karaš ima. 

"Cilj nam je Kraš postaviti na mjesto vodeće konditorske industrije regije, a to ćemo postići unapređujući i modernizirajući poslovne procese te održavajući i razvijajući sve vrijednosti na kojima Kraš temelji svoju uspješnu povijest dugu gotovo 110 godina. Fokus mog rada bit će na povećanju proizvodnje i prodaje, odnosno jačanju pozicije Kraša na postojećim tržištima i širenju na nova, a sve na temelju vrhunske kvalitete, duge tradicije i izgrađene prepoznatljivosti Kraševih brendova i proizvoda", naglašava novi predsjednik Uprave Kraša. 

Zahvalio je i Buliću koji je dosad uspješno vodio kompaniju, a veseli ga i što će zajedno nastaviti stvarati nove vrijednosti. Ledić u priopćenju zahvaljuje i svima u Konzumu i Fortenova grupi na podršci i povjerenju tijekom svih godina na čelu Konzuma. Naime, jučer je objavljeno da Ledić napušta čelnu poziciju u Konzumu, koju sredinom svibnja preuzima Zoran Mitreski.

Iz Kraša u priopćenju navode kako vodstvo kompanije radi na daljnjoj prilagodbi poslovanja u kontekstu posljedica ovih izazovnih vremena, kao i razvijanju planova za različite buduće scenarije i razine utjecaja krize na poslovanje kompanije, industrijski sektor te gospodarstvo u cjelini. Među prvim koracima novog predsjednika Uprave, kako ističu, bit će dubinska analiza poslovanja, koja je u cilju izrade plana restrukturiranja i daljnjih ulaganja već započeta krajem prošle godine.

Izazov nove Uprave bit će realizacija ogromnog potencijala kompanije kroz jačanje učinkovitosti distribucijskih kanala, otvaranje novih tržišta, povećanje operativne efikasnosti i produktivnosti te osuvremenjivanje postojećih kapaciteta, poručili su iz Kraša. 

Inače, novog predsjednika Uprave Kraša imenovao je Nadzorni odbor čijih je šest članova prošli tjedan, 7. svibnja podnijelo ostavke, koje vrijede od dana održavanja redovne glavne skupštine koja se planira sazvati za 3. srpnja. Ostavke u Nadzornom odboru podnijeli su Zoran Para, Marija Cari, Zlatan Lisica, Ana Mikuš Beban, Vedran Toli i Nevena Pivac. Svi članovi Nadzornog odbora podnijeli su ostavku u želji da nakon značajne promjene dioničke strukture društva, skupštini omoguće izbor novog Nadzornog odbora, istaknuo je u prošlotjednom priopćenju predsjednik NO-a Kraša u ostavci Zoran Parać.

Većinski vlasnik Kraša je Mesna industrija Braća Pivac, koja drži 51,04 posto dionica.  Po zadnjim podacima Središnjeg klirinško depozitarnog društva, drugi najveći dioničar je Kappa Star, u vlasnišvu srbijanskog poduzetnika Nebojše Šaranovića, koji ima 29,91 posto dionica hrvatske konditorske tvrtke.  

Kraš istiskuje male dioničare Mire iz Prijedora

Iz Kraša su danas putem Zagrebačke burze izvijestili da se Nadzorni odbor suglasio i s odlukom da se, nakon što je Kraš u prijedorskoj Miri prešao prag od 96 posto dionica, pokrene postupak prijenosa dionica manjinskih dioničara (squeez out) Mire, uz isplatu odgovarajuće financijske naknade. 

U skladu s odredbama primjenjivog Zakona o privrednim društvima Republike Srpske, Kraš će, kako se najavljuje, podnijeti zahtjev za sazivanje glavne skupštine Mire iz Prijedora radi donošenja odluke o prijenosu dionica manjinskih dioničara na Kraš, uz isplatu odgovarajuće financijske naknade. Ranije su iz Kraša objavili da su u ponudi za preuzimanje, koju su objavili 26. ožujka, preuzeli i isplatili nešto više od 3,8 milijuna dionica, ili 20,59316 posto dionica Mire. 

Po okončanom postupku preuzimanja, Kraš, koji zajednički djeluje s Mesnom industrijom Braća Pivac, u vlasništvu ima više od 17,86 milijuna, ili 96,685741 posto dionica Mire. 

19. ožujak 2023 20:21