Klub izvoznika
StoryEditor

Izvoz povećan za 25 posto - Romansa s visokim stopama rasta dosegnula vrhunac

16. Listopad 2021.
izvoz uvoz kamioni
U prvih osam ovogodišnjih mjeseci u izvoznim se rezultatima još osjeća učinak niske prošlogodišnje baze, što će se od rujna eliminirati, zbog čega se mogu očekivati nešto niže stope rasta izvoza u posljednja četiri mjeseca ove godine

Romansa s visokim stopama rasta hrvatskoga robnog izvoza ljetos je dosegnula vrhunac. Preliminarni podaci Državnog zavoda za statistiku pokazuju da je u prvih osam ovogodišnjih mjeseci izvoz iznosio 11,63 milijarde eura, što je bilo 25,1 posto više nego u istome lanjskom razdoblju. U kolovozu je, štoviše, rast bio i veći nego u istome lanjskome mjesecu, i to za čak 27 posto.

Budući da su visoke stope rasta u ovoj godini dosad još dijelom bile poduprte niskom prošlogodišnjom bazom koju je prouzročio lockdown, može se očekivati, međutim, da će posljednja četiri ovogodišnja mjeseca ipak biti obilježena nižim stopama rasta hrvatskoga robnog izvoza. Učinak oporavka potražnje glavnih hrvatskih vanjskotrgovinskih partnera, doduše, još ulijeva optimizam da će rast izvoza i dalje ostati u zoni dvoznamenkastih stopa. Tomu u prilog govori i podatak da je u prvih osam ovogodišnjih mjeseci izvoz bio oko 16 posto veći nego što u istome razdoblju 2019. Također treba u obzir uzeti rast cijena gotovo svih vrsta robe. S te strane gledajući, zapravo nismo baš pretjerano sigurni bismo li navijali za što veći rast izvoza ili za njegovo smirivanje, jer učinak rasta cijena svakako utječe i na rast vrijednosti uvoza, a posljedično i na rast inflacije.

Promatrano prema djelatnostima, a prema DZS-ovim podacima za prvih sedam mjeseci, perjanica hrvatskoga robnog izvoza ostaje prehrambena industrija, koja je ostvarila vrijednost izvoza od blizu 800 milijuna eura, što je rast od 15,3 posto u odnosu na prvih sedam mjeseci prošle godine. Ujedno je to stotinjak milijuna eura više nego u istome razdoblju 2019. Uz bok prehrambenoj industriji, sa samo nekoliko milijuna eura manje, u ovoj je godini iskočila proizvodnja električne opreme, čija se vrijednost izvoza u prvih sedam mjeseci povećala za 25 posto. U odnosu na isto razdoblje pretprošle godine ta je djelatnost izvoz povećala za 182 milijuna eura.

Uzlet u izvozu doživljava i proizvodnja gotovih metalnih proizvoda, čija je vrijednost u sedam mjeseci dosegnula 670 milijuna eura, odnosno 20 je posto veća nego lani. Proizvodnja metala dosad je ove godine u izvozu ostvarila 440 milijuna eura, što je rast od čak 45,5 posto u odnosu na prvih sedam lanjskih mjeseci. 

26. travanj 2024 06:18