Lider invest
StoryEditor

Eonex: Do kraja godine u novoj ćemo tvornici proizvoditi inovativne implantate

08. Studeni 2021.
Eonex

U srpnju prošle godine tvrtka Eonex iz Trnovca započela je investiciju vrijednu gotovo 50 milijuna kuna u novi proizvodni pogon i opremu potrebnu za proizvodnju inovativne osteosintetske pločice implantata za uspješnije liječenje prijeloma kostiju. To im je ulaganje donijelo posebno priznanje Lider investa koje se ove godine dodjeljuje prvi put. Riječ je o priznanju za tehnološke inovacije i izvoz koje nosi ime prerano preminulog profesora FER-a i člana stručnog žirija Lider investa Slavka Krajcara.

- Investicijom u izgradnju i opremanje nove tvornice medicinskih implantata i uređaja Eonex se pozicionira kao jedan od najnaprednijih proizvođača proizvoda medicinske namjene na svjetskoj razini - izjavio je Marko Varga, direktor te tvrtke koja je u začetku bila podružnica njemačke kompanije Zrinski AG, a danas proizvodi složene industrijske i medicinske proizvode. 

Prvenstveno su usmjereni na razvoj i izradu originalnih, visoko kvalitetnih elemenata strojarske tehnologije, medicinskih implantata (ljudske medicine i veterine), kirurških instrumenata i proizvoda iz područja zrakoplovne industrije. 

Nagrađenom investicijom tvrtka Eonex naumila je poboljšati medicinsku uslugu liječenja prijeloma kostiju upotrebom inovativne osteosintetske pločice implantata. Takvom pločicom, kako objašnjavaju iz Eonexa, rješava se problem nedostatne kvalitete, čvrstoće i fiksacije elemenata koji se ugrađuju u ljudsko tijelo te minimiziraju moguće posljedice njihove ugradnje. 

image

LIDER INVEST 2021. završna manifestacija, priznanje
za tehnološke inovacije i izvoz
Marko Varga i Bojan Jerbić

foto Ratko Mavar

Varga je napomenuo kako se primjenom novog osteosintetskog implantata poboljšava učvršćivanje individualnih fragmenata kostiju i umanjuje potrebu za savijanjem implantata, čime se smanjuje vrijeme potrebno za izvršavanje operacijskog zahvata, te se kirurzima omogućava jednostavnija ugradnja.

Konačni cilj investicije je komercijalizacija osteosintetske pločice s inovativnim sustavom zaključavanja za opću namjenu, kao i osteosintetske pločice s inovativnim sustavom zaključavanja za šaku, stopalo i rame, odnosno uspješnije liječenje prijeloma kostiju i posljedica trauma. Kako bi se takva inovativna pločica proizvela, trebalo je krenuti u izgradnju novog pogona od 2.000 kvadrata te njegovo opremanje najmodernijom opremom.

- Ukupna investicija u proizvodnu građevinu i njezino opremanje iznosi 49,5 milijuna kuna. Investicija se sastoji od dva dijela: nabave opreme i inoviranja poslovnih procesa i organizacije poslovanja poduzeća Eonex kako bi se dostigli najviši tehnološki standardi za proizvodnju i komercijalizaciju inovacije u području implantata u iznosu od oko 33 milijuna kuna, od kojih je deset milijuna kuna sufinancirano iz fondova EU te od izgradnje nove proizvodne građevine u vrijednosti od oko 16,5 milijuna kuna, što je financirano sredstvima tvrtke - pojasnio je Varga.

Dodao je da su pri izgradnji i opremanju novog pogona primijenjeni najnoviji koncepti industrije 4.0 te da je postignuta visoka razina automatizacije. Pohvalio se da je investicija završena u rekordnom roku, a proizvodnja će u novoj tvornici započeti još ove godine zahvaljujući doprinosu HAMAG-BICRO-a, Vlade, dodjeli sredstava iz fondova Europske unije te financiranjem Hrvatske banke za obnovu i razvitak.

U Eonexu se ove godine očekuju prihodi od preko 35 milijuna kuna od kojih je očekivani udio izvoza 95 posto, dok su lani prihodi iznoslili 28,8 milijuna, a njihov udio u izvozu bio je 90 posto. Investicijom je otvoreno i desetak novih radnih mjesta.

15. travanj 2024 02:10