Lider invest
StoryEditor

Lider invest započeo u proizvodno nadprosječnoj Koprivnici

06. Kolovoz 2019.
LIDER INVEST - KOPRIVNICA, dvoranafoto Dražen Lapić
Lider invest – investicijski forum sjeverozapadne Hrvatske održan je 28. veljače u Županijskoj komori u Koprivnici. Poslovni tjednik Lider četvrtu godinu zaredom održava ovaj investivcijski forum u kojem nagrađuje najbolje proizvodne investicije. Lider je ovogodišnju potragu za najboljim velikim, srednjim i malim poduzetnicima koji ulažu u proizvodnju počeo u Koprivnici.
Otvarajući forum, Miodrag Šajatović, glavni urednik Lidera i član stručnog odbora Lider investa, pozdravio je Mišela Jakšića, gradonačelnika Grada Koprivnica, Darka Korena, župana Koprivničko-križevačke županije, i njihove zamjenike, te naglasio da je Koprivnica odabrana kao prvi grad ove godine u kojem se održava Lider invest jer je na ovome području bilo proizvodnih investicija daleko iznad prosjeka Hrvatske po čemu može mnogima biti uzor.

Jakšić je istakno da mu je drago što nova sezona Lider investa kreće iz Koprivnice jer rezultati pokazuju da imaju radišne ljude, ali i žilavu strukturu gospodarskog sektora, visoku zaposlenost i uvijek iznadprosječne plaće kad se mjeri s ostatkom Hrvatskom, te se može reći da je sjever Hrvatske jedan od motora rasta i razvoja ove zemlje. Pritom je naveo Podravku, Belupo, Carlsberg i Hartmann koji ostvaruju izvanredne poslovne rezultate.

– Želim da naše gospodarstvo bude pokretač razvoja ovih krajeva i cijele zemlje, došli smo do točke da je javni sektor iscrpio resurse koje ova zemlja ima i treba nam snažni rast realnog sektora i provođenje reformi. Teško će netko izvana doći investirati dok se to ne dogodi – rekao je Jakšić.

Župan Koren je istaknuo da je sjeverozapadna Hrvatska prostor koji ima sve potrebne predispozicije biti gospodarski uspješan i kao takav poticajan ostatku Hrvatske, no da treba provesti promjene bez kojih smo osuđeni na stagnaciju i propast.
Cilj projekta Lider invest je prepoznavati i promicati investicije koje otvaraju nova radna mjesta, povećavaju izvoz i dodanu vrijednost jačati povjerenje u institucionalne i pravne okvire za stvaranje pozitivnog ozračja koje će privući buduće ulagače.
Lider invest predstavio je Šajatović, a govoreći o značaju projekta naveo je za primjer njemačku industrijsku strategiju do 2030. koja kratko, jasno i sažeto, s naglaskom na automobilskoj industriji, naglašava smjer razvoja i opasnosti po demokratsko društvo ne bude li se taj smjer slijedio.

Budući da se Lider godinama zalaže za izvoz kao najzdraviji generator rasta BDP-a, Šajatović je istaknuo da je projekt Lider invest usmjeren na investicije u proizvodnju jer one jamče izvoz.

– Svi dosadašnji laureati, među kojima je i Belupo, jako dobro posluju i izvoze, tako da se isplati investirati i izvoziti. Nominirajte najbolje male, srednje i velike proizvodne investicije u svojoj općini, gradu i županiji. Nije isto izgraditi hotel na Jadranu i tvornicu vijaka u sjeverozapadnoj Hrvatskoj – rekao je Šajatović ističući da će se Lider invest tijekom ove godine održati još u Otočcu, Splitu i Vukovaru. Na natječaj koji će trajati od 1. ožujka do 1. rujna mogu se prijaviti investicije od 10 milijuna kuna naviše čija je proizvodnja počela od 1. siječnja 2016. do 1. siječnja 2019. Dodjela nagrada bit će 24. listopada u Zagrebu.
Među sudionicima foruma bila je i Božica Lapić, predstavnica Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, koja je govorila o investicijama u Hrvatskoj, te predstavila najznačajnije investijcije u prošloj godini. Strane investitore posebno zanima IT sektor istaknula je Lapić, te navela nekoliko velikih stranih kompanija koje su prošle godine investirale i otvorile nova radna mjesta u Hrvatskoj.

Martina Čeović, iz odjela prodaje FINA-e, govorila je o digitalnim uslugama te institucije; e-potpis, e-račun i e-arhiv i značenju koje to ima za poslovanje. Na okruglom stolu Lider investa bilo je govora o stvaranju pozitivnog investicijskog okružja u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, a na njemu su sudjelovali menadžeri i vlasnici najuspješnijih tvrtki sjeverozapadne Hrvatske.
20. travanj 2024 04:47