Lider invest
StoryEditor

Započeo investicijski forum Lider invest Jug u Splitu. Pratite nas online

16. Travanj 2021.
Joze Tomašfoto Ratko Mavar

Investicijski forum Lider invest Jug koji već šestu godinu okuplja poduzetnike, predstavnike institucija, javne i lokalne uprave započeo je u Splitu.

image
Miodrag Šajatović
foto Ratko Mavar
- U pet godina nagradili smo 49 tvrtki i, koliko imamo pregled, nijedna od njih nije u nekim velikim problemima, sve su se dobro postavile kroz pandemijsku krizu. Investicije u proizvodnju pokazale su se kao pun pogodak i omogućili su im da kroz ovu godinu prođu bolje nego druge tvrtke - istaknuo je u pozdravnom govoru glavni urednik poslovnog tjednika Lider Miodrag Šajatović koji je ujedno i član stručnog odbora Lider investa. 

image
Anita Šakić
foto Ratko Mavar
Anita Šakić, koordinatorica projekata u Zakladi Konrad Adenauer, pozdravila je također sudionike foruma naglasivši da su proizvodne investicije ključne za nastavak poslovanja u kriznim vremenima.
- Dalmacija ima dosta potencijala za stvaranje pozitivnog investicijskog okruženja koje bi dovelo do novih ulaganja - napomenula je Šakić.

Domaćin današnjeg foruma koji se zbog epidemioloških razloga održava online predsjednik HGK – Županijske komore Split Joze Tomaš izrazio je žaljenje što forum nije održan uživo, ali i nadu da će to neće biti slučaj iduće godine.

- Splitsko-dalmatinska županija percipira se kao turistička županija, ali prvo mjesto zauzimaju trgovina i prerađivačka industrija. Koronakriza nas je sve dodatno i radikalno osvijestila da ne možemo držati sva jaja u istoj košari i razvijati samo turizam - rekao je Tomaš, koji se pohvalio katalogom investicijskih projekata koji je u suradnji s partnerima izradila HGK te raznim aktivnostima koje će pridonijeti razvoju različitih grana industrije, među kojima je i IT industrija, ali i ponude za neke nove niše kao što su digitalni nomadi.

Šajatović je ukratko predstavio taj projekt čiji je cilj promicanje proizvodnih investicija koje otvaraju nova radna mjesta, povećavaju izvoz i stvaraju dodatnu vrijednost.

Slijedi panel o stvaranju pozitivnog investicijskog okružja i financiranju ulaganja u Dalmaciji u kojem će sudjelovati Anton Kovačev, voditelj zagrebačkog ureda Europske investicijske banke, Radojka Tomašević, pročelnica službe za međunarodne i EU projekte Grada Splita, Ivana Živković, ravnateljica Uprave za gospodarske poslove i razvojnu suradnju u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, Boris Pekić, partner i direktor društva UHY savjetovanje koje je osnivač poduzetničkog akceleratora u Splitu te Paško Karlo, član Uprave dentalne klinike Dentelli koja je nedavno ušla u veliku investiciju.

Program pratite na idućim platformama:

U sklopu završne manifestacije Lider invest u listopadu će biti dodijeljene nagrade za najbolje male, srednje i velike proizvodne investicije u Hrvatskoj. Na natječaj se mogu prijaviti investicije čija je proizvodnja počela od 1. siječnja 2018. do 1. siječnja 2021. Nominaciju je potrebno dostaviti najkasnije do 1. rujna 2021. Kriterij za odabir najboljih investicija su udio izvoza, broj novootvorenih radnih mjesta i suvremenost tehnologije. Kvalitetu prijavljenih investicijskih projekata ocjenjivat će Stručni odbor kojeg čine Mladen Vedriš (predsjednik), Tomislav Radoš (HGK), Mladen Fogec (Udruženje stranih ulagača u Republici Hrvatskoj), Vedrana Jelušić Kašić (Deloitte), Zdenko Lucić (Ministarstvo vanjskih i europskih poslova), Slavko Krajcar (FER) i Miodrag Šajatović (Lider media).

Partneri projekta Lider invest na čijoj će se svečanoj završnici dodijeliti nagrade za najbolje proizvodne investicije u Hrvatskoj su Europska investicijska banka, Europska komisija, HAMAG BICRO, HGK, Grad Kutina i Zaklada Konrad Adenauer.

25. travanj 2024 23:26