Lidertrend
StoryEditor

5 projekata koji potvrđuju genijalnost Virgila Abloha i van svijeta mode

30. Studeni 2021.
Virgil Abloh
Virgil Abloh je bio dizajner, arhitekt, inovator i, kako je sam izjavio, ‘maker‘ (stvaratelj) koji je ostavio jednakog traga na modnoj industriji koliko i u svijetu dizajna, pa čak i pop-kulturi

Svijet dizajna, mode i arhitekture jučer je šokirala vijest o preranoj smrti jednog od najvećih modnih genijalaca - Virgila Abloha. Prije samo četiri mjeseca, grupa LVMH preuzela je većinski udjel u njegovom brendu Off White te osnivača postavila na poziciju umjetničkog direktora Louis Vuittona što su mediji dočekali uz ovacije, slaveći novu eru luksuznog brenda, ali i genijalca Abloha.

Nažalost, dizajner je u nedjelju izgubio dvogodišnju bitku s karcinomom ostavljajući tako obitelj, prijatelje i čitavu modnu industriju u tuzi i nevjerici. Virgil Abloh, rođen 1980. u američkoj saveznoj državi Illinois, po struci je arhitekt, ali je odbijao svoju kreativnost ograničiti samo na jedan medij.

Nenadmašan talent

I doista, Virgil Abloh je bio dizajner, arhitekt, inovator i, kako je sam izjavio, 'maker' (stvaratelj) koji je ostavio jednakog traga na modnoj industriji koliko i u svijetu dizajna, pa čak i pop-kulturi. Taj Afroamerikanac (ujedno i prvi koji je sjedio na čelnoj poziciji u LVMH-u) bio je poznat po tome što prezire status quo te što izaziva i preispituje konvencionalne trendove u modi, ali i u kulturi. U svijet luksuzne mode ušao je 2007. kada se zaposlio kao pripravnik u Fendiju. U tom periodu, angažirao ga je glazbenik i dizajner Kanye West s kojim je, kao kreativni direktor, razvijao nove projekte.

Svoj brend Off-White osnovao je 2012., a tri godine kasnije postao finalist dodjele nagrada LVMH-a za nove dizajnere. Prije tri godine ga je grupa angažirala kao dizajnera muške linije u Louis Vuittonu. Njegov Off White je brend koji je odražavao estetiku i vrijednosti svog osnivača čija je osnovna valuta - prodrmati status quo i biti relevantan.

Magazin Dazed je izdvojio i nekoliko projekata Virgila Abloha koji ne upadaju u kategoriju modnih, ali dokazuju njegovu umjetničku versatilnost i nenadmašnu kreativnost.

1. Air Jordan – Nike

Za jednu od, kako je Nike nazvao, najbržih kolaboracija ikad Abloh je u svega deset mjeseci od ideje do lansiranja, redizajnirao deset kultnih modela Nikeovih tenisica. Među ostalim, u novo je ruho obukao model Air Jordan 1 koji je u Ablohovoj verziji imao nanovo našiven Nikeov 'swoosh' znak te prepoznatljive Off White vezice. Dizajner je Nikeove modele proglasio umjetničkim djelima u rangu s Mona Lisom ili skulpturom Davida.

image
foto Prismic.io

2. Projekt Gelandewagen – Mercedes Benz

U suradnji sa šefom dizajna Mercedes Benza Gordenom Wagenerom, Abloh je redizajnirao klasični G-Wagon te ga pretvorio u jedinstveno umjetničko djelo naglašavajući njegov kockasti, monolitski oblik. Bijela vanjština je u Ablohovoj verziji u kontrastu s unutrašnjošću u kojoj dominiraju baby-plava i žarko crvena, dok su na sjedalima utisnuta imena dizajnera – Abloha i Wagenera.

image
foto Freshnessmag.org

3. 'Račun' tepih – Ikea

Dizajner je za švedski lanac IKEA osmislio specijalnu kolekciju namijenjenu, prije svega, studentima i mlađoj publici koji sele u svoje prvo gnijezdo. Osim što je sadržavala posuđe koje se rasprodalo u svega nekoliko minuta, pažnju je plijenio tepih koji je izgledao kao tipičan Ikein račun za, naravno, tepih. Osim što Ablohova kolekcija donosi dašak ironije, ruši granice između svakodnevnih i umjetničkih predmeta.

image
foto Shoplightspeed.com

4. Reciklirana boca – Evian

Prije tri godine, Abloh je bio imenovan savjetnikom za održivi, inovativni dizajn brenda Evian te dobio zadatak raditi na smanjenju količine plastičnog otpada. Tijekom tog mandata, za američko je tržište dizajnirao 'zgužvanu' bocu od reciklirane plastike koja je, kako je izjavio, prepoznatljivog Evian oblika, ali istovremeno prikazuje na koji način se od starih boca kreiraju nove.

image
foto Dezeen.com

5. Off White X Louvre

Povodom petstote godišnjice smrti Leonarda da Vincija, Abloh je kreirao capsule kolekciju za pariški muzej Louvre. U tim je komadima kombinirao neke od najpoznatijih djela umjetnika s prepoznatljivom Off-White grafikom i vizualima.

image
foto Rohma N.

17. travanj 2024 12:19