Lidertrend
StoryEditor

Glazbeni katalog Davida Bowiea prodan Warner Musicu za četvrt milijarde dolara

04. Siječanj 2022.
David Bowie
Warner Music Group je glazbeni ‘dom‘ popularnih izvođača poput Cardi B, Brune Marsa i Ed Sheerana

Warner Music Group od jučer je službeni vlasnik glazbene ostavštine velikog umjetnika Davida Bowiea. Iako nisu službeno objavili financijsku vrijednost te transakcije, Reuters iz pouzdanih izvora saznaje da je čitav glazbeni katalog koji je umjetnik stvarao punih šest desetljeća prodan za najmanje 250 milijuna dolara.

'Deal' uključuje 26 studijskih albuma i posthumni album Toy te je potvrda trenda prodaje kataloga čuvenih umjetnika kojim novi vlasnici, među ostalim, žele nadoknaditi pad prihoda tijekom pandemije. Nedavno smo tako pisali o Bruceu Springsteenu koji je svoj katalog prodao Sonyiju za pola milijarde dolara.

Besmrtan umjetnik

Bob Dylan je za nešto manji iznos (oko 400 milijuna dolara) svoju kolekciju prepustio Unversalu, a Stevie Nicks većinski udjel Primary Waveu za sto milijuna dolara. Warner Music Group je glazbeni 'dom' popularnih izvođača poput Cardi B, Brune Marsa i Ed Sheerana, a nedavno je sklopio partnerstvo s Madonnom te planira reizdati njene dosadašnje albume.

David Bowie je sada postao jedna od njegovih besmrtnih zvijezda koja je u povijest ušla 1969. izdavanje 'Space Oddityija' koji je, navodno, bio inspiriran filmskim djelom Stanley Kubricka '2001: Space Odyssey'. Globalnu slavu i prepoznatljivost stekao je 1972. kad je svijet upoznao sa svojim alter-egom – flamobijantnim Ziggyijem Stardustom. Dogovor s Warnerom vlasnici prava na njegovu glazbenu ostavštinu potpisali su uoči njegovog rođendana (8. siječnja), ali i šeste godišnjice smrti (10. siječnja).

24. travanj 2024 00:34