Lidertrend
StoryEditor

Stručnjaci ustali protiv novog TikTok trenda – umjetnosti od epoksi smole

04. Prosinac 2021.
Ekolozi i stručnjaci za zdravstvenu sigurnost ustali su protiv masovnog korištenja epoksi smole i pokrenuli #antiresin kampanju

Jedna od pozitivnih strana društvenog umrežavanja jest što pokoji put trendovi potiču kreativnost korisnika. Iako bi se takvo što moglo reći za trend #resinart, odnosno trend stvaranja umjetničkih dijela od epoksi smole koji posljednjih mjeseci osvaja korisnike TikToka, ekolozi i stručnjaci za zdravstvenu sigurnost ustali su protiv masovnog korištenja tog materijala i pokrenuli #antiresin kampanju.

Naime, posljednjih mjeseci sve veći broj ljubitelja društvenih platformi odlučuje se, po uzoru na brojna TikTok videa, okušati u kreiranju malih umjetničkih djela od epoksi-smole, a onda svoje kreacije (zdjele, podmetače, stoliće, dekorativne predmete) dijele s ostatkom virtualne publike pod hashtagom #resinbusiness ili pak #resinart. Sadržaj s tom tematikom nedavno se približio broju od nevjerojatnih milijardu pregleda, a budući da nema nagovještaja da će mu skoro popustiti popularnost, pojedini su se stručnjaci odlučili obraditi nadahnutim korisnicima i zamoliti ih da jednostavno – prestanu.

Zdravstvena ugroza

Za početak, TikTokeri najčešće koriste epoksi smolu kojoj treba određeno vrijeme da se stvrdne. Ako u tekućem stanju dospije u odvode (kroz, primjerice, umivaonik ili sudoper), može napraviti veliku štetu, a finalan proizvod (od krute smole) nije biorazgradiv tako da i u toj varijanti smola ima loš utjecaj na okoliš.

Iako postoji bio-razgradiva smola, rijetki amaterski umjetnici je doista i koriste. Također, kako su neki medicinski stručnjaci kazali Business Insideru, problem je i što sam proces izrade predmeta od smole može biti prilično opasan. Smola, naime, u direktnom kontaktu s kožom može izazvati iritacije, upale i alergijske reakcije dok njeno udisanje može naštetiti plućima.

Da je to tako, potvrdila je i TikTokerica She Lyons koja nije znala koliko smola može biti toksična dok nije završila u bolnici i kasnije upozorila publiku da se 'zaštiti, jer nijedan trend nije vrijedan narušavanja zdravlja'. U svakom slučaju, pohvalno je što su korisnici u ova mračna pandemijska vremena odlučili osloboditi svoju kreativnost, ali uvijek trebaju imati na umu da mnogi TikTok trendovi donose više štete nego koristi.

23. travanj 2024 17:03