Lidertrend
StoryEditor

Talijanska televizija RAI zabranila ‘blackface‘ u svom programu

29. Travanj 2021.
Maskiranjefoto Shutterstock
Dio modernog svijeta će inzistirati na tome da današnji ‘blackface‘ nema veze s izrugivanjem crnoj rasi, ali u godinama u koje su rasna pitanja itekako aktualna, ta je praksa nedopustiva

Talijanska, nacionalna televizijska kuća RAI rekla je konačno zbogom 'blackfaceu'. Naime, u licenciranom šou 'Tale e quale show', talijanskoj inačici 'Tvoje lice zvuči poznato', više neće biti moguće vidjeti slavne bijelce kako se maskiraju u tamnopute umjetnike. RAI je tu odluku donio nakon pritiska antirasističkih organizacija koje su upozoravale da praksa 'blackfacea' u suštini podržava filozofiju bjelačke nadmoći i podržava predrasude prema crnačkoj rasi. Kako su izjavili iz RAI-ija, želja im je povećati svijest o štetnosti prakse i pobrinuti se da ona nikad ne bude viđena u njihovom programu.

Povijest 'blackfacea'

Kampanja #CambieRai koju su pokrenule anti-rastističke udruge u siječnju ove godine, ali i pritisak gledatelja očito su urodili plodom, a potez talijanske javne televizije itekako je pohvalan. Naime, već se godinama televizijske čelnike (pa i domaće) poziva da prestanu s praksom 'blackfacea' koju oni opravdavaju tezom da je riječ o čistoj zabavi, rasizam im nije ni u peti. No, u ovom slučaju, namjere nisu važne, važan je kontekst.

Naime, termin 'blackface' nastao je u 19. stoljeću i bio posve uobičajena, čak i dobrodošla pojava u američkoj kulturi i industriji zabave. Bijeli komičari su se tada prerušavali u crnce (bojali lice u crno) i zabavljali publiku igrajući lijene, nekulturne i intelektualno zakinute likove. Tada je većinski bijelo američko stanovništvo bilo uvjereno da su nadmoćniji od predstavnika negroidne rase, uzimali su si za pravo omalovažavati ih i podcjenjivati u svim segmentima društva. Naravno, dio modernog svijeta će inzistirati na tome da današnji 'blackface' nema veze s izrugivanjem crnoj rasi, ali u godinama u kojima  su rasna pitanja itekako aktualna, ta je praksa nedopustiva bez obzira na to koliko 'nevine' bile namjere TV čelnika.

23. travanj 2024 10:18