Lidertrend
StoryEditor

Započeo investicijski forum Lider invest Sjever u Varaždinu. Pratite nas online

23. Travanj 2021.
Investicijski forum Sjeverne Hrvatske - Lider invest sjever, Mladen Vedriš

Investicijski forum Lider invest Sjever koji već šestu godinu okuplja poduzetnike, predstavnike institucija, javne i lokalne uprave započeo je u Varaždinu.

Miodrag Šajatović, glavni urednik Lidera i član stručnog odbora Lider investa, istaknuo je u pozdravnom govoru da postoje dijelovi Hrvatske gdje je teže pronaći proizvodne investicije, ali i da je situacija u Sjevernoj Hrvatskoj daleko drugačija, budući da tamo gotovo da nema općine i grada bez proizvodnih investicija. Inovacijske i investicijske potencijale Sjeverne Hrvatske prepoznao je i Holger Haibach, direktor Zaklade Konrad Adenauer Stiftung za Hrvatsku i Sloveniju.

- Naš 'turizam' je prerađivačka industrija koja nosi ovu regiju, 50 posto svih zaposlenih, kao i 50 posto ukupnih prihoda dolazi iz te industrije, a preko 80 posto proizvoda ide u izvoz. Posebno je značajno kako je u prosincu 2020. godine izvoz bio na 95 posto u odnosu na 2019. godinu. To govori o žilavosti te industrije i zato je naglašavamo kao naš turizam - izjavio je Dragutin Gložinić, Hrvatska gospodarska komora, predsjednik HGK Županijske komore Varaždin, koji je trebao biti domaćin ovog silom prilika virtualnog susreta.

Dodao je da je koronavirus ostavio traga te je proizvodnja zabilježila pad od 20 posto u prošloj godini, no i da su se pobrinuli kako bi poteškoće te krize što učinkovitije minimizirali. Stoga su, unatoč tome što još nema dovoljno cjepiva, u Varaždinskoj županiji u potpunosti organizirani termini cijepljenja za djelatnike proizvodnih tvrtki.

Mladen Vedriš, profesor Visokog učilišta Effectus i predsjednik stručnog odbora Lider investa, predstavio je projekt kojim se žele potaknuti proizvodne investicije u Hrvatskoj te objasnio kako će njegova provedba izgledati ove godine.

Program pratite na idućim platformama:

U nastavku programa slijedi okrugli stol o stvaranju pozitivnog investicijskog okružja i financiranju ulaganja u Sjevernoj Hrvatskoj na kojem će raspravljati pročelnica Upravnog odjela za razvojne projekte Grada Đurđevca Silvija Lukačin, ravnateljica Uprave za gospodarske poslove i razvojnu suradnju u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Ivana Živković, pročelnik Upravnog odjela za upravljanje imovinom i gospodarstvo Grada Varaždina Tomislav Bogović, direktor prodaje u Biovitalisu Stjepan Kolednjak, predsjednik Uprave Mobilisisa Krešimir Meštrić i predsjednik Uprave Bauwerk Boena Igor Benaković.

U sklopu završne manifestacije Lider invest u listopadu će biti dodijeljene nagrade za najbolje male, srednje i velike proizvodne investicije u Hrvatskoj. Na natječaj se mogu prijaviti investicije čija je proizvodnja počela od 1. siječnja 2018. do 1. siječnja 2021. Nominaciju je potrebno dostaviti najkasnije do 1. rujna 2021. Kriterij za odabir najboljih investicija su udio izvoza, broj novootvorenih radnih mjesta i suvremenost tehnologije. Kvalitetu prijavljenih investicijskih projekata ocjenjivat će Stručni odbor kojeg čine Mladen Vedriš (predsjednik), Tomislav Radoš (HGK), Mladen Fogec (Udruženje stranih ulagača u Republici Hrvatskoj), Vedrana Jelušić Kašić (Deloitte), Zdenko Lucić (Ministarstvo vanjskih i europskih poslova), Slavko Krajcar (FER) i Miodrag Šajatović (Lider media).

Partneri projekta Lider invest na čijoj će se svečanoj završnici dodijeliti nagrade za najbolje proizvodne investicije u Hrvatskoj su Europska investicijska banka, Europska komisija, HAMAG BICRO, HGK, Grad Kutina i Zaklada Konrad Adenauer.

19. travanj 2024 04:26