Lidertrend
StoryEditor

Zbog rasta tržišta, Kickstarter otvorio kategoriju ‘magija i divinacija‘

02. Studeni 2021.
kickstarter platforma
Šest od deset potrošača gaji neko mistično vjerovanje, a rast interesa za magijom i okultnim mogao bi pogurati i prihode Kickstartera

Želite li na tržište plasirati nove karte za tarot, astrološke prognoze ili vještičje asesoare, a potrebna vam je financijska injekcija, Kickstarter ima dobru vijest: biznis cvate bolje nego ikad. Ta najpoznatija 'crowdfunding' platforma je uoči Noći vještica objavila da otvara novu biznis-kategoriju - Magija i divinacija, koja će, kako kažu, postati dom svim mističnim stvarima na Kickstarteru.

Iako se na platformi već skupljao novac za financiranje projekata s magijskim i okultnim predznakom, biznis je toliko narastao da je zaslužio svoju posebnu kategoriju. Kako je naveo portal Inc.com, samo u SAD-u magijske ili okultne usluge (što uključuje i srodne proizvode) čine tržište vrijedno 2,2 milijarde dolara. Ono je od 2016. do prošle godine raslo stabilnom stopom od 0,5 posto, a samo 2021. očekuje se da će narasti 2,6 posto.

Profitabilan biznis

Iz Kickstartera su izjavili da je taj biznis profitabilan i na njihovoj platformi. Čak 80 posto projekata koji imaju veze s magijom u najširem smislu, uspijeva prikupiti traženi iznos, dok je prosjek platforme, ubroje li se sve kategorije, 50 posto. Najveći rast ostvarili su tarot-projekti i to 223 posto od 2019. do 2020.

Inače, pandemija je ovoj industriji nakratko usporila rast budući da zbog epidemioloških mjera i lockdowna nije bilo moguće (a niti su ljudi htjeli) organizirati 'čitanja' jedan na jedan, ali su se novom normalno prilagodili prilično brzo i učinkovito te usluge proširili u online svijet (Zoomove i Teamse, primjerice). Prema Pew Researchu, šest od deset potrošača gaji neko mistično vjerovanje, a rast interesa za magijom i okultnim mogao bi pogurati i prihode Kickstartera.

Tijekom pandemije, platforma je morala otpustiti 40 posto radne snage budući da je dramatično pao broj projekata koji su tražili financiranje, a Kickstarter ubire postotak od traženog iznosa poduzetnika. Srećom, početkom 2021. platforma je zabilježila rast od 20 posto u odnosu na 2020. zbog čega se nadaju da su krizna vremena iza njih te da nastupaju ona magična.

25. travanj 2024 06:13