Lidertrend
StoryEditor

Žena s planom: Maye Musk svoju je djecu učila da ‘žive opasno - oprezno‘

25. Lipanj 2021.
Maye Musk
Autobiografija Žena s planom prvenstveno je namijenjena ženama kojima treba ‘veliki plan‘ kako bi prestale biti zaglavljene u životu koji ih ne ispunjava

Prvog dana srpnja, u izdanju izdavačke kuće Alfa, u domaće knjižare i internetske trgovine stiže jedan od najiščekivanijih naslova godine 'Žena s planom - Savjeti za život pun ljepote, ljubavi i uspjeha', autorice Maye Musk. U toj autobiografiji, poznati supermodel, predavačica, nutricionistkinja i majka jednog od najvećih tehnoloških genija Elona Muska, progovara o svom putu od bijede i razočarenja do osobnog ispunjenja i uspješne karijere.

Budući da je nerijetko pitaju za savjete u vezi poduzetništva, osobnog rasta i, dakako, roditeljstva (kako je to sam odgojiti troje iznimno uspješne djece?), Musk je svoje životno iskustvo i savjete odlučila ukoričiti i, posve očekivano, pretvoriti u svjetski bestseller.

Mnogima je veliki mamac za čitanje činjenica što je majka Elona Muska, ali ovo je štivo zapravo namijenjeno ženama kojima treba 'veliki plan' kako bi prestale biti zaglavljene u životu koji ih ne ispunjava. Musk vjeruje da im njeno iskustvo života pod krilaticom 'živi opasno - oprezno' u tome može pomoći.

Obiteljske avanture

Naime, Maye Musk jedna je od petero djece kanadskog kiropraktičara i plesačice koji su se sredinom pedesetih godina prošlog stoljeća preselili u Pretoriu. Za avanturistički duh Maye Musk zaslužni su njeni roditelji koji su s djecom često odlazili na izlete u srce pustinje Kalahari, noseći sa sobom samo zalihu vode i kompas. Njihov obiteljski moto koji je usvojila i po njemu živjela godinama kasnije - 'živi opasno - oprezno', zapravo je značio da se valja upuštati u avanture, ali samo ako je sve isplanirano do najsitnijih detalja.

- Benzin nam je onečistio vodu. Lav nam je upao u kamp. Stvari su se kvarile, uključujući dijelove našeg kombija. No, nitko nikad nije bio ugrožen ni ozlijeđen zahvaljujući pomnom planiranju naših roditelja - govorila je američkim medijima Musk prisjećajući se obiteljskih druženja koji su je, zapravo, oblikovali.

Jedna od najboljih prijateljica kasnije nagovorila ju je da se iskuša u svijetu modelinga koji joj je brzo postao stabilan izvor prihoda. Musk nije u tom poslu planirala ostati zauvijek, nju je interesirala znanost. No, te joj je planove poremetila srednjoškolska ljubav Errol Musk za kojeg se udala, iako, kako tvrdi, nije bila sigurna da je to za nju prava stvar.

Errol ju je počeo zlostavljati već na medenom mjesecu, a nastavilo se i kad je Maye bila trudna s njihovim prvim djetetom. Suprug ju je praktički držao u zatočeništvu - nije dopuštao da se vidi s obitelji i prijateljima, a Musk je tek nakon punih devet godina terora odlučila s troje djece Elonom, Kimbalom i Toscom pobjeći u Durban.

Uspješna djeca

Iako je tada djecu hranila sendvičima s kikiriki maslacem, jer nije imala novca za ništa drugo, bila je sretnija i odlučnija u namjeri da ostvari vlastite snove. Uslijedile su godine seljenja, uspona i padova, depresije i mukotrpnog rada, ali je na koncu uspjela.

Osim što je ostvarila uspješnu karijeru u svijetu modelinga i nutricionizma, sama je odgojila nevjerojatno uspješnu djecu - Elon je tehnološki genij i milijarder, Kimbal vlasnik urbanih farmi Square Root i lanca restorana zdrave hrane The Kitchen, a kći Tosca uspješna je producentica i osnivačica producentske kuće Passionflix.

Kako je Musk svojedobno izjavila novinarima CNBC-ija, tajna uspješnog roditeljstva je što svoju djecu nije tretirala kao bebe već kao odrasle osobe te ih nikad nije štitila od preuzimanja odgovornosti (dakako, u skladu s njihovom dobi). Od malih nogu učila ih je važnosti rada - 'ako vrijedno radiš, sreća će te lakše naći', ali i učila kako da budu neovisni. Nije im se miješala u izbor fakulteta, pa čak ni pisanje zadaće.

Roditeljima poručuje da svoju djecu nauče dobrom ponašanju, ali i da im dopuste da sami odluče što žele. Žene pak ohrabruje da se izvuku iz loših i brakova u kojima se osjećaju usamljeno, jer nesretan život nije život.

24. travanj 2024 04:30