Studentski Lider klub
StoryEditor

Hrvatskim fakultetima 43 milijuna kuna za istraživanje, razvoj i inovacije

11. Srpanj 2020.
Nepovratna sredstva iz fondova EU omogućit će visokim učilištima dogradnju prostora za razvoj znanosti, financiranje projekata i nabavu vrhunske opreme za laboratorije. To će omogućiti bolje uvjete za rad znanstvenika i, prije svega, bit će poticaj mladima da karijeru nastave u Hrvatskoj

Deset ugovora za istraživanje, razvoj i inovacije kojima se hrvatskim visokoškolskim ustanovama dodjeljuje oko 43 milijuna kuna nepovratnih sredstava potpisano je prošlog tjedna u Ministarstvu znanosti i obrazovanja u Zagrebu. Sredstva se dodjeljuju iz poziva Priprema IRI infrastrukturnih projekata, koji je sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa 'Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.', a omogućit će visokim učilištima dogradnju prostora za razvoj znanosti i financiranje projekata te nabavu vrhunske opreme za laboratorije.

Konkurentna znanost

Sredstva će se iskoristiti za stvaranje boljih uvjeta za rad znanstvenika na visokim učilištima, za međunarodno konkurentne znanosti u Hrvatskoj, ali, prije svega, bit će poticaj mladima da karijeru nastave u Hrvatskoj. Ministrica je istaknula da nikada nije bilo više novca u znanosti nego u posljednje tri godine.

Centar za istraživanje, razvoj i inovacije Strojarskog fakulteta u Slavonskom Brodu dobio je projekt vrijedan 2,5 milijuna kuna, Centar za istraživanje i razvoj sigurnog i održivoga izgrađenog okoliša Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu projekt vrijedan 4,78 milijuna kuna, a Centar za napredne materijale i prevlake Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu 1,3 milijuna kuna za pripremu projektne dokumentacije.

Milijunski projekti

Znanstvenoistraživački centar elektrotehnike i računarstva Sveučilišta 'Josip Juraj Strossmayer' u Osijeku sklopio je ugovor za projekt vrijedan 9,1 milijuna kuna, Hrvatsko katoličko sveučilište dobilo je 1,1 milijuna kuna za projekt znanstvene infrastrukture Instituta za kompleksne sustave, a Fakultet strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu 4,1 milijun kuna za infrastrukturno jačanje IRI kapaciteta u području energetike i transporta.

Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu dobio je 1,8 milijuna kuna za uspostavu i opremanje Centra za napredna istraživanja u društvenim i humanističkim znanostima, Biomedicinsko istraživačko središte Šalata Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu 9,1 milijuna kuna, Znanstveno-inovacijski centar Sveučilišta u Splitu 7,9 milijuna kuna te Centar pametnih urbanih i ruralnih prostora Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu 1,2 milijuna kuna za inovativna urbanistička i arhitektonska rješenja za povećanje energetske učinkovitosti u tradicijskim i zaštićenim cjelinama. 

14. travanj 2024 02:28