Studentski Lider klub
StoryEditor

HT i FER u Zagrebu pokreću projekt ‘Campus Network‘

01. Ožujak 2020.
Projekt ‘Campus Network‘ omogućit će studentima, znanstvenoj zajednici, startupovima i industriji rad na najnovijim komunikacijskim tehnologijama, poput industrije 4.0, 5G mreža i IoT-a. U razvoj tog projekta HT planira uložiti oko dva milijuna kuna

Hrvatski Telekom i zagrebački Fakultet elektrotehnike i računarstva pokreću projekt 'Campus Network u Zagrebu' kojim će se studentima, znanstvenoj zajednici, startupovima i industriji omogućiti rad na najnovijim komunikacijskim tehnologijama, poput industrije 4.0, 5G mreža i IoT-a.

– Ova suradnja nastala je po uzoru na mreže u kampusima koje Deutsche Telekom pokreće u Njemačkoj Austriji, Češkoj i Mađarskoj – rekli su iz HT-a, koji je dio Deutsche Telekoma.
O pokretanju projekta HT je s FER-om potpisao pismo namjere, uz najavu da HT u razvoj tog projekta planira uložiti oko dva milijuna kuna.

Ukorak s tehnologijom

– Campus Network privatna je mobilna mreža koja će pokrivati fakultetski laboratorij dediciranom 4G i 5G mrežom. Laboratorij će biti otvoren na FER-u, koji je za suradnju otvoren i drugim zainteresiranim fakultetima. Idući je korak uključivanje drugih gradova – Rijeke, Splita i Osijeka, a sva rješenja koja će se razvijati u sklopu tog projekta bit će primjenjiva i u javnoj 4G i 5G mreži HT-a – istaknuli su iz te tvrtke.

FER u suradnji s HT-om planira promicati i projekte iz područja automatizacije i računalstva, telekomunikacija i radiokomunikacija koji se oslanjaju na 4G i 5G mobilne mreže, a kojima se promiče i razvoj robotike, rubno računalstvo, računalstvo u magli te distribuirano učenje.

– FER je oduvijek išao ukorak s aktualnim tehnologijama te je već godinama kao takav prepoznat i u međunarodnom okružju. To se vidi i iz gotovo 200 znanstvenoistraživačkih projekata koji se trenutačno provode na FER-u – rekao je dekan FER-a Gordan Gledec, ocjenjujući da je najveća vrijednost inicijativa poput ove osigurati cijeloj akademskoj zajednici pristup najsuvremenijim tehnologijama.

Obostrana korist

Direktorica Sektora pristupnih mreža u HT-u Nataša Malić u povodu nove suradnje s FER-om naglasila je pak da je cilj HT-a pomoći poslovnim korisnicima da iskoriste prednosti industrije 4.0 na temelju prilagođenih mrežnih rješenja u kampusima, dok je Jerko Dumanić, direktor HT-ova Sektora za marketing poslovnih korisnika, istaknuo važnost tog projekta za popularizaciju STEM-a i povezivanje mladih s prilikama koje pružaju najnovije tehnologije.

Deutsche Telekom počeo je partnerstva s poduzećima i sveučilištima u brojnim europskim zemljama radi razvoja i testiranja novih komunikacijskih tehnologija, što će osigurati bolja, inovativna rješenja za mobilnu povezanost u Europi. 

Campus Network privatna je mobilna mreža koja će pokrivati fakultetski laboratorij dediciranom 4G i 5G mrežom. Laboratorij će biti otvoren na FER-u, a njime će se moći koristiti i drugi fakulteti

28. travanj 2024 00:37