Studentski Lider klub
StoryEditor

ZŠEM prvi u hrvatskoj uspješno organizirao online prijamni ispit

03. Svibanj 2020.
Online studiranje stvarnost je svih fakulteta u Hrvatskoj, ali studenti Zagrebačke škole ekonomije i managementa u virtualnim su učionicama još od 13. ožujka. I dok je nekima trebalo malo više vremena za prelazak u online svijet, na ZŠEM-u takvih problema nisu imali jer ondje već gotovo dvadeset godina sustavno primjenjuju e-učenje

ZŠEM već gotovo dvadeset godina sustavno primjenjuje e-učenje i LMS (Learning Management System), sustav koji omogućava dostupnost nastavnih materijala svih kolegija svim studentima i nastavnicima. Predviđajući da će neko vrijeme cijeli nastavni proces morati teći online, fakultet se dodatno pripremio i obogatio sadržaje i alate za online nastavu. Tako se osim Loomenom, koji omogućava snimanje predavanja, na njemu koriste i aplikacijom Zoom koja omogućava sinkrona predavanja, ali i neometano održavanje obrane završnog rada. Zahvaljujući svemu tome nastava se održava prema već ustaljenom rasporedu na platformama Zoom, Loom te Carnetove eLearningme – Moodle.

Studenti zadovoljni

– Otprilike pola predavanja studenti dobiju u već snimljenom formatu i mogu mu bilo kada pristupiti na platformi Loom, drugu polovinu odrađuju u stvarnom vremenu s pomoću platforme Zoom. Seminari i vježbe održavaju se na platformi Zoom zato što ona omogućuje interakciju i rješavanje problema na licu mjesta – kažu sa ZŠEM-a.

Zagrebačka škola ekonomije i managementa već je provela i evaluaciju online nastave među studentima, a rezultati ankete pokazuju zadovoljstvo studenata brzinom njezine organizacije, mogućnosti praćenja i izvršavanja traženih zadataka, prikladnosti, odnosno težinom/opterećenjem​ online obveza i zadataka, općenito online sadržajem kolegija te online testiranjem znanja.

Ukorak s tehnologijama

Na ZŠEM-u je već održana i prva obrana završnog rada putem Zooma, a prvi put u Hrvatskoj organiziran je i proveden potpuno online prijamni ispit, koji je, kažu, prošao uspješno.

– Idemo ukorak s tehnologijama, posve smo se prilagodili današnjoj situaciji te omogućili maturantima pisanje prijamnog ispita prema planu. Svjesni smo da je prilagodljivost fakulteta sada presudna, stoga je i trideset profesora ZŠEM-a bilo na raspolaganju kandidatima kako bi sve prošlo besprijekorno. Kandidati su ispunjavanjem ankete pokazali da im je važno postojanje online mogućnosti studiranja, svidio im se online prijamni ispit te su upoznati s time da je ZŠEM prvi organizirao neometano održavanje online nastave – rekao je dr. sc. Goran Oblaković, prodekan preddiplomskih studija.

15. travanj 2024 14:26