Ukratko
StoryEditor

Luka Modrić uz SQ Capital investirao u hrvatski sportski startup Sportening

09. Veljača 2022.

SQ Capital, društvo za upravljanje investicijskim fondovima, već je etablirano ime među hrvatskim ulagačima i startup zajednicom. Najnoviji uspjeh za jedan od startupova u njihovom portfelju, Sportening, je podrška koju je pružio Luka Modrić investicijom u ovu brzorastuću aplikaciju namijenjenu sportskim fanovima.

Cijela priča započela je još 2020. godine kada se tim SQ Capitala upoznao s Ivanom Klarićem, osnivačem uspješnog projekta ScoreAlarm i investitora u brojne startupe i kolege poduzetnike. Već pri prvom upoznavanju Ivan je spomenuo novi projekt koji razvija, a SQC-ov iskusni tim već mu je tada naslutio uspjeh. Kada je 6 mjeseci kasnije Ivan predstavio Sportening, novu društvenu mrežu specijaliziranu za okupljanje sportskih fanova u zajednice, koja im omogućava informiranje o sportskim novostima, dijeljenje sadržaja, komunikaciju i općenito veću ulogu u klubu koji podržavaju kao i brojne druge aktivnosti koje će privući svakog navijača, SQC ga je podržao investicijom.

- Jedna od presudnih stvari, koja je nama bila izrazito bitna, bila je da je Sportening od početka setupiran za izrazito brzo skaliranje – u smislu kulture tvrtke, formiranja timova i uloga ljudi unutar tih timova te odgovornosti za postizanje ciljeva, a zatim i u smislu razvoja proizvoda temeljenog na analitici. Odmah u početku postigli su da tim u Zagrebu radi na principima koji se koriste i u najuspješnijim tvrtkama ovoga tipa u svijetu – komentirao je odluku Janko Gabrić, partner i voditelj investicija u SQ Capitalu.

image

Janko Gabrić

foto

Sportening je kao aplikacija u relativno ranoj fazi razvoja, no s obzirom na već spomenutu skalabilnost, SQC čvrsto vjeruje u uspjeh, kako u realizaciji ciljeva tvrtke, tako i u njezinoj važnoj ulozi koju igra u učvršćivanju pozicije Hrvatske na tech karti svijeta. Upravo zato SQC je već tada donio odluku o investiciji u prvom krugu eksternog financiranja održanom početkom 2021., tzv. 'friends&family' rundi.

- Ponosni smo što smo jedini hrvatski institucionalni investitor u prvoj rundi namijenjenoj bliskim pojedincima i suradnicima - ističu iz SQC-a.

U narednim fazama u Sportening je odlučio uložiti i Luka Modrić kojemu je ovo prva investicija takvog tipa, a njegova će podrška domaćem startupu zasigurno dati dodatni vjetar u leđa i potaknuti povećanje broja korisnika, posebice uzevši u obzir da je aplikacija u ovom trenutku većinski fokusirana upravo na sport koji uživa najveću popularnost u svijetu – nogomet.

Jedna od uloga SQC tima je povezivanje investitora sa startupima, a činjenica da se nedavno u grupi investitora uz SQ Capital našao i Mate Rimac koji je podržao Codemap, low code/no code platformu, uz jučerašnje ulaganje Luke Modrića u Sportening, svakako će dodatno proširiti vidljivost SQ Capitala te produbiti dosadašnje kontakte uz ostvarivanje novih. Osim Sporteninga i Codemapa, SQC i njegovi vlasnici već su ranije uložili u uspješne startupe poput Repslyja, Fueloyala, Farseera ili Mireta. U budućnosti, SQ Capital ima u planu osnovati vlastiti VC fond kojim će dodatno pojačati investicije u regionalnu startup zajednicu.

Cilj SQC-a je, osim investicijama i networkingom, startupe podržati u područjima financija, računovodstva, financijskog i poreznog prava, a kroz mrežu savjetnika koju čine najuspješniji hrvatski founderi različitih vještina i znanja o samom procesu koji je potrebno proći kako bi projekt bio uspješan, maskimizirati svakom startupu šansu za spjehom.

25. travanj 2024 10:42