Ukratko
StoryEditor

Na online konferenciji predstavljen norveški program dodjele bespovratnih sredstava

06. Srpanj 2020.

Innovation Norway je u partnerstvu s Hrvatskom gospodarskom komorom održao online predstavljanje Programa “Business Development and Innovation Croatia” koji nudi bespovratna sredstva hrvatskom privatnom sektoru. Na konferenciju se prijavilo preko 300 poduzetnika zainteresiranih za program koji se financira iz norveške darovnice i dio je EGP financijskog mehanizma i Norveškog financijskog mehanizma (EEA and Norway Grants) za razdoblje 2014-2021. Program treba pridonijeti općem cilju smanjenja ekonomskih nejednakosti financiranjem projekata koji će povećati konkurentnost i profitabilnost hrvatskih tvrtki. Također, Program će poticati i razvijati dugoročnu suradnju između tvrtki iz Hrvatske i entiteta države donora Norveške.

Glavni fokus Programa su Inovacije zelene industrije (proizvodna i prerađivačka industrija) i Plavi rast (pomorska industrija, turizam malih razmjera i drugo). Očekivani ciljevi Programa su inovacije i razvoj, kao i ulaganja - u nove tehnologije, proizvode, usluge i procese, smanjenje emisije CO2 i drugih onečišćujućih tvari u zrak, vodu i tlo, zatim smanjenje potrošnje energije i goriva, sakupljanje i ponovno korištenje otpada te uspostava novih radnih mjesta i nastavak poslovanja u odabranim područjima.

Tvrtke koje se mogu prijaviti moraju biti u većinskom privatnom vlasništvu (do 25% javnog vlasništva ) te biti registrirane 3 godine za shemu individualnih projekata, (Individual Project scheme) i 1 godinu za shemu malih potpora (Small grant scheme)

Potpore iz ovog Programa su podijeljene u dva dijela. Prvi dio se odnosi na sheme individualnih projekata fokusiranih na Inovacije zelene industrije u iznosu od 8.564.148 eura te Plavi rast 7.500.000 eura. Pojedinačni iznosi bespovratnih sredstava za djelomično financiranje koje poduzeća mogu dobiti iznose od 200.000 eura do 1.500.000 eura.

Drugi dio Programa dodjele bespovratnih sredstava za djelomično financiranje se odnosi na mala i srednja poduzeća i dodjeljuje se putem sheme malih grantova u pojedinačnim iznosima od 50.000 do 200.000 eura i fokusira se na Inovacije zelene industrije u ukupnom iznosu od 1.500.000 eura te Plavi rast, 1.500.000 eura.

Prijave su otvorene do 15. studenoga 2020., a potpisi prvih ugovora se očekuju u drugom kvartalu 2021.

"Innovation Norway je u potpunosti odgovoran za provedbu Programa i djeluje bez ikakvog posredovanja institucija Republike Hrvatske. Postupak prijave je jednostavan, sve se obavlja putem interneta, a konačnu odluku o financijskoj potpori (bespovratnim sredstvima) donosi Kreditni odbor Innovation Norway u Oslu. Program se fokusira na inovativne tehnologije, rješenja i proizvode, tako da se nadam da će proizvodna industrija, općenito, iskoristiti ovu priliku za unapređenje razine tehnologije“, izjavila je Anne Lise Rognlidalen, direktorica programa, Innovation Norway.

Regionalni informativni susreti

U prvom dijelu srpnja, zagrebački ured Innovation Norway  organizirat će i Regionalne informativne susrete za potencijalne prijavitelje u gradovima kontinentalnog dijela Hrvatske.

U partnerstvu s Hrvatskom gospodarskom komorom, informativni susreti održat će se u Osijeku (7.7.2020.), Slavonskom Brodu (8.7.2020.), Varaždinu (9.7.2020.), Bjelovaru (14.7.2020.) i Karlovcu (15.7.2020).

Za ove susrete se možete prijaviti putem linka.

Skup će se održati u skladu s propisanim epidemiološkim mjerama i broj sudionika je ograničen te će potvrda o sudjelovanju prijavljenima biti naknadno dostavljena. Radni je jezik engleski.

Nakon ljetnih odmora, Innovation Norway organizirat će Regionalne informativne susrete i u jadranskom dijelu Hrvatske.

Više informacija kao i detaljne upute za prijave poduzetnika na natječaj, te prijavni obrasci nalaze se na mrežnoj stranici projekata.

Službeni kontakt za sve eventualne upite je putem e-maila Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. uz napomenu kako je službeni jezik za sve upite engleski.

03. ožujak 2024 11:50