Lider trend
StoryEditor

5 načina na koje matična mliječ može utjecati na plodnost

13. Svibanj 2019.

Okoliš u kojem živimo, prehrana te moderan stil života, kao i sve kasnija dob u kojoj se odlučujemo za dijete, samo su neki od mogućih uzroka poteškoća sa začećem koji danas pogađaju sve više parova. Osim medicinskim, velik broj njih pomoć traži dodatno i u prirodnim rješenjima - a kada govorimo o prirodnim načinima poticanja plodnosti, pri samom vrhu piramide preporuka nalazi se upravo - matična mliječ.

Tajna dugovječnosti i plodnosti ‘kraljice‘ pčela

Matičnu mliječ proizvode mlade pčele radilice i njome hrane najmlađe članove košnice – ličinke pčela - u prva 3 dana njihovog života. Jednu od tih ličinki nastavljaju hraniti matičnom mliječi i nakon trećeg dana te tokom cijelog njezinog života – ona postaje pčela-matica.

Prehrana matičnom mliječi omogućava pčeli-matici čak 50 puta dulji život u odnosu na ostale pčele (obična radilica živi 30-45 dana, dok matica živi 5-6 godina), kao i izuzetnu plodnost zbog koje matica tijekom života donese na svijet milijune novih pčela.

5 razloga zašto koristiti matičnu mliječ za potporu plodnosti

Brojna su istraživanja provedena o sastavu te učincima matične mliječi na organizam i plodnost kod čovjeka, a koja su dovela do sljedećih saznanja:

1. Matična mliječ je izvrsna za pripremu tijela na začeće.

Ova gusta i homogena blijedo-žućkasta tekućina, bogata je visokim koncentracijama ključnih nutrijenata potrebnih za zdravo začeće. Ženskom su tijelu potrebni brojni nutrijenti kako bi moglo uspostaviti i održati zdravu i uravnoteženu proizvodnju hormona, zdrave menstrualne cikluse i redovite ovulacije koje će omogućiti začeće i trudnoću i to: - vitamini D, A i C za jak imunitet, - probiotici za zdrav mikrobiom u probavnom sustavu i crijevima, - vitamini B kompleksa poput folne kiseline za uspješno začeće i razvoj ploda, - aminokiseline i proteini za uravnoteženu proizvodnju hormona, - nezasićene masne kiseline za rast i sazrijevanje jajašaca, - minerali poput željeza, kalija i kalcija te brojne oligoelementi. A matična mliječ sadrži sve navedeno (ali i više od toga) u visokim koncentracijama i to na jednom mjestu. Stoga predstavlja izvrsnu pripremu tijela na začeće, ali i prirodan izvor nutrijenata tokom trudnoće i dojenja.

2. Matična mliječ potiče proizvodnju estrogena.

Prema istraživanju objavljenom u Journal of Food Science, nezasićene masne kiseline 10HDA i 10H2DA iz matične mliječi posjeduju dokazano stimulirajući učinak na proizvodnju estrogena. Time se omogućava veći učinak na zadebljanje sluznice maternice (endometrija), a time i veća mogućnost ugnježđenja oplođene jajne stanice u stjenku maternice te očuvanje trudnoće. Ovo je posebno značajno kod IVF i umjetnih oplodnja te u slučajevima kada je smanjena mogućnost začeća uzrokovana manjkom ili disbalansom hormona. Za optimalan učinak na povećanje estrogena preporučuje se koristiti minimalno 1000 mg visokokvalitetne matične mliječi svaki dan tokom 3 mjeseca, a potom se radi pauza od mjesec dana. Također, matična mliječ se na isti način može upotrijebiti i u menopauzi kada dolazi do naglog pada estrogena, kako bi se povećala produkcija estrogena i ublažile tegobe menopauze.

3. Matična mliječ je superhrana protiv starenja.

Prijevremeno starenje kao rezultat loše prehrane, izloženosti štetnim kemikalijama te slab imunitet mogu oslabiti plodnost i mogućnost začeća. Matična mliječ pruža protuupalno i antioksdativno djelovanje koje sprječava slobodne radikale da oštete stanice reproduktivnog sustava, ali i organizma u cjelosti, čuvajući time njihovo zdravlje i mladost.

4. Matična mliječ revitalizira nadbubrežne žlijezde

Česti neuspješni pokušaji da zatrudne, predstavljaju veliki stres za mnoge žene, a poznato je da stres u velikoj mjeri utječe na rad nadbubrežnih žlijezda. Matična mliječ, kao izvrstan izvor vitamina B kompleksa, posebno vitamina B5 (pantotenska kiselina) potiče prirodnu borbu protiv stresa i umora i čuva zdravlje i vitalnost nadbubrežnih žlijezda.

5. Matična mliječ doprinosi i plodnosti muškaraca.

Istraživanje objavljeno u Avicenna Journal of Phytomedicine dokazuje da korištenje matične mliječi kod muškaraca povećava broj spermatozoida u spermi, njihovu pokretljivost, vijek trajanja, zrelost te je primijećen i bolji integritet njihove DNA.

27. veljača 2024 21:39