Lider trend
StoryEditor

Domaćim izvođačima isplaćeno preko 40 milijuna kuna

17. Srpanj 2013.
Piše:
lider.media

HDS ZAMP je u prošloj godini naplati nešto više od 103 milijuna kuna za zaštitu autorskih prava, dok su autori od tog kolača dobili skoro 71 milijun.

Na predstavljanju godišnjeg izvješća iz Hrvatskog društva skladatelja – Zaštita autorskih muzičkih prava direktor Nenad Marčec istaknuo je da je zbog krize uprihođeno manje novaca, ali da su zbog smanjenja troškova i racionalizacije sami autori dobili više novaca i to za tri posto. Iznos od 71 milijuna kuna dijelio se na nešto više od 94 tisuće autora i nositelja prava.- Od toga je pet tisuća domaćih a oko 90 tisuća stranih autora, a omjer novaca je 60 naprema 40 posto u korist domaćih izvođača s čime smo jako zadovoljni. Mi ćemo poraditi da se sve radio postaje u Hrvatskoj drže zakonskog minimuma za puštanje domaće glazbe jer pomalo apsurdno djeluje da u Sloveniji ima nekoliko radio postaja koje puštaju isključivo hrvatsku glazbu – istaknuo je Marčec te dodao kako su hrvatski izvođači slušani su u regiji, ali taj novac dolazi od društava iz tih zemalja koje su manje uređene i to je veliki problem za naplatu. 

U 2012. godini u top 10 hrvatskih autora po abecednom redu ušli su Neno Belan, Miro Buljan, Boris Đuređević, Husein Hasanefendić, Tonči Huljić, Vjekoslava Huljić, Samir Kadribašić, Nenad Ninčević, Ante Pecotić i Zlatan Stipišić Gibboni.

Najizvođenija pjesma u prošloj godini je Oceani ljubavi autora Nene Belana koji ju je i sam izveo, zatim Opet si pobijedila Mire Buljana u izvedbi Tonya Cetinskog i Tišina Sandra Bastiančića u aranžmanu Ante Gele, a u izvedbi Massima. Najizvođenija strana stvar Somebody that I used to know od Gotyea. Istaknuli su da će i ove godine pomagati svoje i nezavisne projekte za što je bilo izdvojeno više od dva milijuna kuna lani, te nastavak raznih natječaja.

06. svibanj 2024 12:49