Lider trend
StoryEditor

Počinje 11. Zgraf

13. Ožujak 2012.
Piše:
lider.media

Jedanaesto izdanje Međunarodne izložbe grafičkog dizajna i vizualnih komunikacija – Zgraf počinje otvorenjem Glavne izložbe u Domu HDLU-a 15. ožujka i traje do 5. travnja.

Osim izložbi program sadrži i teorijska predavanja međunarodnih i domaćih stručnjaka u području dizajna. Kako je rekla predsjednica ULUPUH-a, Ivana Bakal, ovaj Zgraf svojevrsni je dokaz nemjerljivosti ljudske kreacije i snage volje. - Oskudna sredstva i sve manja sponzorstva ne samo da nisu umanjila opseg izložbe, nego su ga obogatile vrlo inventivnim manifestacijama poput EduZgraf-a, kao i ostalim bogatim popratnim događanjima od kojih svakako treba istaći izložbu Niklausa Troxlera - kaže Bakal. Egle Vošten, izvršna direktorica, predstavila je na konferenciji za medije program te najavila svečano otvorenje u Domu HDLU-a u četvrtak u 20 sati na kojoj će se obznaniti i pobjednici jedanaestog Zgrafa prema odluci Međunarodnog ocjenjivačkog suda. Spomenula je i otvorenje izložbe dobitnika Grand prixa Zgrafa 10 Niklausa Troxlera koja će se odviti dan kasnije, u petak u Muzeju suvremene umjetnosti također u 20 sati.- Članovi međunarodnog ocjenjivačkog suda održat će u programu Zgraf/Riječi, i predavanja tijekom kojih ćemo imati priliku čuti njihova iskustva i razmišljanja vezana uz dizajn. Možemo slobodno reći da će Zagreb u narednih 3 tjedna biti preplavljen dizajnom - rekla je Vošten.

Gost teoretičar jedanaestog Zgrafa Dejan Kršić dotaknuo se Nacionalne strategije dizajna koja je pala u zaborav te problema prostora kojim ovakve manifestacije uvijek oskudijevaju.- Temeljni problem je još uvijek nepostojanje primjerenog i dostupnog prostora za takve izložbe, pa gostuju u MUO, Domu HDLU, Gliptoteci i slično. Užasna je pogreška što zgrada Ferimporta nije postala Muzej dizajna nego se izvode ove akrobacije s prenamjenom u Muzičku akademiju - mada je svakome odmah moralo biti jasno da jedna takva stakleno-metalna zgrada nije primjerena takvim glasnim sadržajima. Muzej dizajna bi se tu lijepo vezao uz MUO i SPU i stvorio logičan, tematski i sadržajno povezan niz institucija - nedaleko je i Studij dizajna koji se u perspektivi iz tih prilično skučenih prostora mogao također preseliti u neku od zgrada u bloku - predložio je.

Iskustvo prošlih Zgrafova pokazalo je potrebu za uključivanjem studentskih radova, pa je novina ovogodišnjeg Zgrafa, a ujedno i realizacija ranijih težnji program EduZgraf. Fokus programa je stavljen na međunarodnu studentsku izložbu pod naslovom Krenimo od početka, koja će se otvoriti u subotu, 17. ožujka, u 20 sati u Galeriji PU Studentskog centra, s bogatim popratnim programom i gostovanjem mnogih studenata iz regije. Na izložbi sudjeluje 58 autora s 81 radom, svi redom studenti na odsjecima za vizualne komunikacije i grafički dizajn. Ponajviše ih je iz Zagreba i Splita, ali zahvaljujući podršci kolega iz Sarajeva, Beograda, Ljubljane, na izložbi sudjeluje i mnogo studenata iz regije. - Zanimljivost su i dva projekta studenata iz Irana i Finske. Specifičan postav izložbe, koji će u potpunosti transformirati naličje predvorja Kina SC (Galerije PU), je mišljen i ostvaren u suradnji s produkt dizajnericama, studenticama zagrebačkog studija dizajna - rekla je Bakal.

25. travanj 2024 02:16