Lider trend
StoryEditor

Šparoge - delicija i čistač organizma

30. Ožujak 2013.

Samonikle ili uzgojene, šparoge spadaju u najkvalitetnije povrće iznimne prehrambene vrijednosti i ljekovitog djelovanja.

Divlje šparoge dospijevaju u ožujku i ima ih do lipnja, iznimna su delicija, a izgledom se razlikuju od uzgojenih; tamnije su, tanke, žilavije. Gorke su i sadrže više vitamina i minerala. No razlika postoji i među uzgojenim šparogama, dvaput su deblje od divljih, a ima ih u bijeloj i zelenoj boji, ovisno jesu li tijekom uzgoja do njih doprle ili ne sunčeve zrake. One lišene sunčeve svjetlosti su bijele boje jer se nije stvorio klorofil, biljni pigment. Zbog toga je bijela šparoga najmanje kvalitetna, ali kakva god šparoga bila, nalazi se na prvom mjestu među povrćem po kvaliteti. 

Osim što su pune vitamina i minerala, šparoge su niskokalorična i izvrstan je čistač organizma. O njihovoj ljekovitosti postoje zapisi stari nekoliko tisuća godina, a nutricionisti ih preporučuju i oboljelima od karcinoma. Prije pet tisuća godina Knezi su koristili šparoge u liječenju kašlja, oteklina i čireva, a u doba Rimljana bile su korištene kao diuretik, dok su prije pola tisućljeća šparoge prepoznata kao afrodizijak. U divljim šparoga ima mnogo asparagina, vanilina i spargaurina koji potiču rad jetre i žuči, pa su šparoge diuretik i čistač organizma. Konzumacija šparoga pomaže u snižavanju krvnog tlaka, jača stijenke krvnih žila i snižava kolesterol, a dobro ih je jesti i tijekom dugotrajnog intelektualnog napora. Sastavni dio šparoga je glutation koji se ubraja među najsnažnije antioksidanse i štiti stanice tijela i DNK od oštećenja. 

Šparoge sadrže velike količine kalija, kalcija, magnezija, fosfora, sumpora, željeza, bakra, joda, cinka i fluora. Vrijedan su izvor vitamina C, folata, tiamina i vitamina B6 i vlakana, nešto manje sadrži vitamina A, niacina i fiboflavina. Zbog velike količine folata i kalija šparoge su čuvari zdravlja srca i kostiju pa ih treba imati češće na jelovniku zbog prevencije osteoporoze. Najnovija istraživanja pokazuju da je šparoga izvrstan ‘amortizer’ u mamurluku jer čisti jetru od otrova unesenih alkoholom. Šparoge su idealna hrana i za trudnice jer sadrže mnogo folne kiseline, primjerice pet vrhova šparoga sadrži 110 miligrama folne kiseline, više od jedne šestine dnevne doze koju bi trudnica trebala unijeti. Folna kiselina je važna za razvoj fetusa, a ujedno štiti tijelo od karcinoma. Budući da 100 grama šparoga sadrži samo 20 kalorija izvrsna su namirnica za skidanje suvišne tjelesne težine. Kod kuhanja šparoga važno je radi li se o samoniklim ili uzgojenim, prve treba malo dulje kuhati, ali ne više od desetak minuta, vrhovi su najmekaniji pa ih treba staviti kad je stabljika već gotovo kuhana. Vrhove šparoga može se kuhati zasebno, kratko i u malo vode ili na pari. Svježe šparoge, ukoliko se odmah ne priprema, treba staviti u hladnjak s ostalim povrćem, a konzervirane je najbolje odmah potrošiti čim se posuda otvori. Od šparoga se mogu napraviti sve vrste jela, od juhe do glavnog jela.

Recepti

• Krem juha od šparogaSastojci:- 500 grama šparoga- 250 grama krumpira- 1,5 l pilećeg temeljca - 2 češnja češnjaka- sol i papar

Priprema: 1. Staviti u posudu za kuhanje krumpir i pileći temeljac ili u 1,5 l vode dodati pileću kocku za juhu.2. Kuhati 15 minuta.3. Očistiti šparoge i izrezati na komade.4. U posudu s krumpirom dodati šparoge i istisnut češnjak pa kuhati još pet minuta da šparoge omekšaju.5. Izmiksati juhu da postane glatka.6. Posoliti i popapriti.

• Fritaja s divljim šparogama Sastojci: - 600 grama divljih šparoga- 200 grama luka- 8 jaja- 6 žlica maslinova ulja- sol- papar- žličica vegete

Priprema: 1. Šparoge oprati, odvojiti mekani dio s vrhom i izlomiti ih na komade.2. Na ulju kratko popeći sitno isjeckan luk, dodati šparoge, posoliti, popapriti i pirjati dok šparoge ne omekšaju.3. Dodati razmućena jaja i vegetu, promiješati i ispeći.

• Zapečene šparogeSastojci: - 500 grama šparoga- dvije kriške prešane šunke- 80 grama sira- 2 jaja- ribani parmezan- maslac- sol

Priprema: 1. Oprati šparoge, oguliti donji dio i kratko prokuhati. 2. Ocijediti i osušiti kuhinjskim papirom.3. Posložiti šparoge u nauljenu vatrostalnu posudu vrhovima okrenutim prema sredini.4. Staviti nekoliko komadića maslaca po vrhovima šparoga i pokriti ih narezanom šunkom i sirom.5. Umutiti jaja, malo posoliti i pomiješajti s parmezanom. Preliti preko šparoga, sira i šunke.6. Peći u pećnici zagrijanoj na 220°C oko 10 minuta.

• Rižoto sa šparogamaSastojci:- vezica divljih šparoga- 2 manje glavice luka- 240 grama riže - 5 žlica maslinova ulja- 80 ml suhog bijelog vina- ½ litre vruće vode ili povrtnog temeljca- sol- papar

Priprema: 1. Očistiti šparoge, presaviti ih i kad puknu odvojiti gornji, mekaniji dio. 2. Oprati šparoge i narezati na komadiće veličine 2,5 cm. 3. Oprati i narezati luk na tanke kolutiće.4. Zagrijati vodu ili povrtni temeljac za podlijevanje rižota. 5. U posudi za kuhanje zagrijati maslinovo ulje. Dodati luk i miješajući pirjati oko dvije minute. Ne smije požutjeti ili posmeđiti.6. Dodati narezane šparoge i miješajući pirjati dvije minute.7. Dodati sirovu rižu pa pržiti oko minutu miješajući da se riža ne zalijepi za dno posude.8. Doliti vino i kuhati miješajući dok ga riža ne upije, dok ne postane kremasta. 9. Doliti vruću vodu, posoliti, popapriti pa kuhati oko 15 minuta. 10. Kad je riža kuhana, a sva voda ispari, skiniti posudu s vatre, poklopiti i poklopljenu ostaviti stajati 5 minuta.

• Tjestenina sa šparogamaSastojci: - 2 vezice divljih šparoga- 500 grama tjestenine- 5 češnja češnjaka- maslinovo ulje- 1,5 dcl vina- 4 dcl vrhnja za kuhanje- sol- papar- vegeta

Priprema: 1. Otkinuti šparogama tvrđi, donji dio i mekani operati u hladnoj vodi. 2. Kuhati mekane dijelove šparoga u vodi oko 10 minuta. Procijediti ih i vodu u kojoj su se kuhale ostaviti za temeljac.3. U slanoj vodi skuhati tjesteninu. 4. Na maslinovom ulju zagrijati češnjak, dodati šparoge, podliti vinom i pirjati dok ne ishlapi alkohol.5. Dodati tjesteninu i miješati na laganoj vatri da se prožmu svi sastojci.6. Posoliti i dodati vegetu. 7. Postupno ulijevati vrhnje za kuhanje.8. Po želji posuti parmezanom.

• Kuhana jaja punjena šparogamaSastojci: - 6 jaja - 12 šparoga- 150 grama krem sira- vrhnje za kuhanje - sol- ružičasti papar u zrnu- zelena salata

Priprema: 1. Staviti jaja u hladnu vodu i skuhati. 2. Ohladiti ih u hladnoj vodi, oguliti, prerezati napola po dužini i izvaditi žutanjke.3. Oprati šparoge, odrezati i odbaciti donji, tvrđi dio. 4. Vrhove šparoga kuhati 3 minute u provriloj, malo posoljenoj vodi. Izvaditi ih rupičastom žlicom i staviti na tanjur. 5. Kuhati ostatak šparoga 5 minuta u istoj vodi, izvaditi pa nakratko uroniti u hladnu vodu te ocijediti i posušiti na kuhinjskom papiru.6. Narezati kuhane šparoge, pomiješati sa žutanjcima i sirom, posoliti po ukusu i izmiksati. Po potrebi dodati malo vrhnja. 7. Napuniti polovice bjelanjaka. 8. Ukrasiti vrhovima šparoga i zrnima ružičastog papra, poslužiti sa zelenom salatom.

• Pohane šparogeSastojci:- šparoge (količina po izboru)- sol- mrvice za pohanje- mlijeko- jaja- brašno- ulje

Priprema:1. Šparoge očistiti i oko 8 minuta kuhati u slanoj vodi.2. Ocijediti ih, preliti hladnom vodom pa ponovno ocijediti.3. Pripremiti smjesu za pohanje: u jednu posudu staviti brašno, u drugoj s malo mlijeka umutiti posljena jaja, a u treću staviti mrvice.4. Šparoge uvaljati u brašno, potom u jaja i na kraju u mrvice, te ih kratko peći u vrelom ulju.

• Biftek u umaku od šparogaSastojci:- 2 odreska juneća biftekaMarinada:- žličica senfa- 1 dcl maslinova ulja- sol- svježe mljeveni paparUmak od šparoga:- 2 žličice maslaca (za umak i pečenje)- 200 grama šparoga- žličica brašna- 1,5 dcl pilećeg temeljca - 1 dcl vrhnja za kuhanje- sol- papar- muškatni oraščić

Priprema:1. Juneći file narezati na komadiće debljine 4-5 cm.2. Posoliti i popapriti, namazati senfom i preliti maslinovim uljem.3. Ostaviti stajati u hladnjaku nekoliko sati, najbolje preko noći.4. Pripremiti umak od šparoga; blanširati ih nekoliko minuta u kipućoj vodi, a potom nasjeckati na komadiće.6. Pirjati nekoliko minuta kuhane šparoge na žličici maslaca.7. Dodati žličicu brašna i brzo promiješati da se ne zgruda.8. Dodati pileći temeljac i kuhati dok se umak malo ne zgusne.9. U umak dodati vrhnje za kuhanje.10. Kuhati još nekoliko minuta, posoliti, popapriti te dodati muškatni oraščić.11. Biftek ispeći sa svake strane na dobro ugrijanom ulju u koje je dodana žličica maslinova ulja i žličica maslaca. Izvana se na mesu treba zapeći kora, ali mora ostati sočno i meko.

23. travanj 2025 20:10