Lider trend
StoryEditor

Volvo V90 CC je karavan stavljen na jače noge

24. Rujan 2016.

Uvijek je najbolje biti predvodnik, a upravo je to pošlo za rukom Volvu kada je prvi put davne 1997. predstavio model XC70 Cross Country. Bio je to prvi povišeni karavan na tržištu u doba kada su SUV-ovi bili tek na nekom crtaćem stolu dizajnera. Volvo je, naravno, riskirao, ali i uspio pa je iz modela XC70 poslije rođena plejada vozila poput Audija Allroad. U međuvremenu i sama švedska tvrtka pomalo je modernizirala svoj model koji je tako opstao puna dva desetljeća.

Pun pogodak

Nedavno je u prodaju ušao potpuno novi model S90, a zatim je slijedio i karavan V90. Nije trebalo dugo čekati kako bi se kupcima ponudila i izvedba Cross Country. Taj je model napravljen u duhu XC70, dakle riječ je o karavanu koji je stavljen na duže noge. Zna se da je taj koncept bio pun pogodak među kupcima i nema nikakvih razloga da se situacija promijeni s modelom V90 Cross Country. Unutrašnjost je, naravno, ostala identična kao i kod ostalih modela S90 i V90. Treba istaknuti vrhunsku kvalitetu materijala i bogatu serijsku opremu koja uključuje sigurnosne i luksuzne elemente. Teško je pronaći bilo kakvu zamjerku i Volvo je s novim modelom na razini njemačke konkurencije.

Niža potrošnja

Ponuda motora dobro je poznata od prije, a dijeli se ravnopravno na dva dizelska i dva benzinska motora. Dizelaši su više namijenjeni europskom tržištu, a u ponudi su motor D4 snage 190 i D5 s 235 konja. Zanimljivost je da je riječ o četverocilindričnim motorima, što ima svojih prednosti i mana, plus su svakako i niža emisija CO2 i potrošnja, a minus su ipak prestiž i zvuk koji sa sobom nosi jedan šesterocilindraš. Benzinci su napravljeni za američke, azijske i ruske kupce. Ipak je Volvo danas u kineskim rukama i vlasnici ne smiju zanemariti ‘domicilno’ tržište. Volvo nudi benzinac T5 snage 245 konja, a vrhunac ponude čini T6 s čak 320 konja. Pogon je isključivo izveden na sve kotače, što je logičan odabir. Novi model počinju proizvoditi u jesen ove godine, međutim, sva tržišta neće se odmah obuhvatiti istodobno. Cijena za Cross Country još nije formirana, ali kretat će se između modela V90 i XC90.

26. travanj 2024 13:23