Hrvatska
StoryEditor

A1 Hrvatska hakirao osnovnoškolac, imao i pomagača

15. Veljača 2022.

Haker koji je prošli tjedan hakirao podatke 100.000 korisnika A1 Hrvatska te nakon toga od A1 tražio 500.000 dolara u kriptovalutama, ide u osnovnu školu, prenosi Index. Kako neslužbeno doznaju, haker ima nepunih 15 godina i jučer ga je policija dočekala na izlasku iz škole. Postupanje su obavili u prisutnosti roditelja, a u pretrazi obiteljske kuće pronašli su opremu kojom je počinjeno hakiranje. No, budući da je haker maloljetna osoba, policija nije dala detaljnije informacije o ovom događaju.

Na konferenciji za medije iznešeno je da je maloljetnik imao pomagača koji nije iz Hrvatske te se njegov identitet još uvijek utvrđuje. Iz policije su dodali da će nakon završetka istrage biti podnesena odgovarajuća kaznena prijava.

Policijska uprava brodsko-posavska na svojim je stranicama objavila i službeno priopćenje o događaju.

- Možemo potvrditi da policijski službenici Službe kibernetičke sigurnosti Ravnateljstva policije, od trenutka prijave hakerskog napada, intenzivno poduzimaju radnje iz nadležnosti policije u cilju utvrđivanja identiteta počinitelja kaznenih djela Oštećenje računalnih podataka i Iznude u pokušaju na štetu TD A1 Hrvatska. Mjere i radnje poduzete tijekom dosadašnjeg kriminalističkog istraživanja kao i poduzete analize digitalnih tragova rezultirale su relevantnim informacijama o mogućem počinitelju kaznenih djela kojima je oštećena tvrtka A1. Sukladno svemu navedenom, policijski službenici Službe kibernetičke sigurnosti u koordinaciji s PU brodsko-posavskom, proveli su danas tijekom dana pretragu doma, pokretnih stvari (računala, pametni telefon i dr.) i korisničkih računa osobe za koju se sumnja da je počinitelj kaznenih djela na štetu TD A1 Hrvatska. Osoba za koju se sumnja da je počinitelj je maloljetna osoba te iz razloga zaštite privatnosti nismo u mogućnost iznositi više podataka - rekli su iz PU brodsko-posavske i dodali da se kriminalističko istraživanje nastavlja.

29. svibanj 2023 13:58