Hrvatska
StoryEditor

Agencija Fitch snizila izglede kreditnog rejtinga Hrvatske iz pozitivnih u stabilne

02. Travanj 2020.

Fitch agencija za procjenu kreditnog rejtinga snizila je jučer poslijepodne izglede Hrvatske iz pozitivnih u stabilne uz zadržavanje kreditne ocjene na BBB-.

Kako navodi u obrazloženju, Fitch očekuje pad gospodarstva 5 posto u ovoj godini uz snažan pad turističkog sektora za 50 posto zbog snažnih restrikcija putovanja u Europi (uslijed pandemije Covid-19). Oporavak gospodarske aktivnosti očekuju u 2021. godini.

Navedena kretanja dovest će do pogoršanja salda na tekućem računu platne bilance i kretanja neto inozemnog duga uz produbljenje proračunskog deficita na 5 posto BDP-a.

Oporavak gospodarstva u 2021. uz stopu rasta blizu 3 posto bit će podržan rastom uslužnog sektora i povećanjem izvoza uz oporavak globalne potražnje. Navedeno se zasniva na pretpostavci snažnog oporavka turističkog sektora i održive makro-fiskalne stabilnosti.

Fitch očekuje da će stopa nezaposlenosti skočiti na 9 posto u 2020. uz blagi rast na 9,5 posto u 2021. te postupno smanjenje u 2022. godini.

Vezano za ulazak Hrvatske u Europski tečajni mehanizam (ERM II) u Fitchu predviđaju odgodu ulaska od barem godinu dana, što je utjecalo na povećanje prinosa na hrvatske euroobveznice prema 2 posto.

Pad cijena hrvatskih euroobveznica potiče sve veće špekulacije kako povećanje prinosa djelomično odražava sve veći strah od stabilnosti kune. Međutim, Hrvatska narodna banka ima dovoljno rezervi za pokrivanje tržišne potražnje za devizama kao i pokrivanje kratkoročnih vanjskih obveza, što znatno ublažava rizik devalvacije kune.

20. srpanj 2024 07:38