Hrvatska
StoryEditor

Aplikacija PlantOn povezuje OPG-ove s potrošačima i nudi domaće povrće

24. Studeni 2021.

PlantOn nova je aplikacija koju su osmislili dvojica prijatelja, Goran Markovanović i Mario Salai, uz pomoć koje se povezuju obiteljska poljoprivredna gospodarstva s potrošačima, nudeći kvalitetno i zdravo povrće.

Korisnik aplikacije izravno je povezan s proizvođačem, od kojeg je zakupio vrt, a koji za njega uzgaja povrće te mu šalje sav urod iz tog vrta na kućnu adresu. Kupac uplatom usluge, koja obuhvaća sve troškove održavanja vrta, osigurava poljoprivrednicima fiksna mjesečna primanja tijekom cijele godine, a OPG više ne treba brinuti o plasmanu i prodaji svoga povrća, istaknuli su autori projekta u srijedu u priopćenju.

Sve aktivnosti s polja dostupne su zakupcima vrtova putem PlantOn aplikacije pa mogu u svakom trenutku vidjeti svoj vrt. Tako kupac dobiva zdrave, lokalno uzgojene namirnice, za koje točno zna kako su uzgojene. 

Dostava svježeg povrća iz slavonskih i baranjskih vrtova moguća je u sve dijelove Hrvatske. 

- PlantOn aplikacija otvara i nove prilike za zapošljavanje lokalnih poljoprivrednika, a bolji nadzor kvalitete i planiranje količine proizvoda smanjuje rizik od prevelike, nepotrebne proizvodnje i bacanja hrane - rekao je Goran Markovanović, jedan od autora.  

Naglašava kako je prilikom najma vrta i na početku sadnje urod u potpunosti već prodan, što pruža OPG-ima sigurnost i dodatnu motivaciju, a direktnom dostavom osigurava se bolja higijena i svježina povrća.

- PlantOn sustav omogućava da se prihod zadrži u rukama 'malih' ljudi, čime će se zadržati kupovna moć i poboljšati ekonomija ruralnih dijelova Hrvatske - naglasio je Markovanović.  

Na web stranici www.planton.me moguće je odabrati jedan od tri paketa, ovisno o potrebama - Obiteljski (osam vrsta povrća), Prilagođeni (kupac sam odabire kulture) ili Poslovni namijenjen samo poslovnim subjektima (na velikim površinama uz uzgoj kultura po izboru).

Dok su prva dva zanimljiva privatnim korisnicima, treći paket pogodan je za poslovne subjekte, kao što su restorani i hoteli.

Ako je jednoj osobi vrt prevelik za najam, može se udružiti s prijateljima i podijeliti troškove.

U obiteljskom paketu, proizvođač je dužan na jednoj parceli uzgajati osam vrsta kultura, no autori projekta potiču proizvođače da nakon branja posade i dodatne vrste povrća, kako bi kupac bio zadovoljan i nastavio koristiti uslugu.  

Osim uzgoja povrća, aplikacija nudi i sezonske nutricionističke savjete i recepte.

23. lipanj 2024 23:23