Hrvatska
StoryEditor

Autocesta Rijeka – Zagreb od Nove godine dio HAC-a

09. Siječanj 2021.
Boris Huzjan

S prvim danom ove godine Autocesta Rijeka – Zagreb pripojena je Hrvatskim cestama. Tako je stvorena jedinstvena kompanija za upravljanje svim autocestama u Hrvatskoj (osim Istarskog ipsilona i Autoceste Zagreb – Macelj). Tako HAC-ovi prihodi rastu s 2,3 milijarde kuna 2019. za dodatnih 836 milijuna kuna.

'Novi' HAC, kojem je na čelu i dalje Boris Huzjan, imao bi 2019. više od tri milijarde kuna prihoda i skočio bi s 36. na 30. mjesto među najvećim poslovnim sustavima i tvrtkama. Ipak, lanjski su prihodi obiju tvrtki bili manji jer je pandemija smanjila promet autocestama.

Reorganizacija je počela još 2017. pripajanjem tvrtke za održavanje i naplatu cestarine (HAC ONC) HAC-u, pa je zato u ARZ-u ostalo samo 38 zaposlenih. Vlada u odluci iz svibnja najavljuje da se 2020. i 2021. nastavlja smanjivanje broja radnika u redovitom održavanju, a nakon uvođenja novog, elektroničkog sustava naplate cestarine naplatne kućice i blagajnici više neće biti potrebni.

Pripajanjem je provedena Vladina odluka od 21. svibnja u kojoj je, usput, propisano i da se naplata mostarine na Krčkome mostu ukida od 15. lipnja, tri tjedna uoči parlamentarnih izbora.

25. travanj 2024 17:29