Hrvatska
StoryEditor

Babbly, maleni dragulj s hrvatske AI scene

27. Veljača 2022.
Babbly app

Hrvatska tehnološka tvrtka koja se bavi umjetnom inteligencijom, Velebit AI dio je sve življe hrvatske AI scene na kojoj se često zna naletjeti na malene skrivene draguljčiće. Jedan od takvih je i aplikacija Babbly koja se već neko vrijeme može skinuti s App Storea, a radi se zapravo o pametnom malenom AI asistentu koji prevodi i podučava riječi na različitim jezicima na temelju svog inteligentnog softvera za prepoznavanje objekata.

Davor Aničić, direktor tvrtke kaže kako se zapravo radi o demo aplikaciji kojom pokazuju što se sve može ostvariti putem računalnog vida (computer vision) koji je područje umjetne inteligencije koje se bavi prepoznavanjem dvodimenzionalnih ili trodimenzionalnih predmeta.

- Babbly može identificirati više od 400 objekata u stvarnom vremenu koristeći samo kameru vašeg telefona. Podržava devet jezika i može biti odličan suputnik u učionici, na radnom mjestu ili na putovanju, kaže Aničić – i dodaje kako trenutno aktivno traže i poslovne partnere koji bi pomogli Babbly-ju odrasti i postati punokrvna aplikacija za učenje stranih riječi

Za aplikaciju, Aničić kaže kako je u 'near real timeu' što bi u prijevodu značilo da sve radi vrlo brzo u realnom vremenu.

- Vrtimo unutar 50 milisekundi – kaže Aničić nešto što će vjerojatno samo IT-jevcima izmamiti osmijeh na lice.

Za nas ostale, i ovo 'skoro u realnom vremenu je sasvim dovoljan opis brzine rada aplikacije.

Šalu na stranu, tehnološki dio, koji je i najzahtjevniji, poput kategoriziranja i lociranja objekata na slici je tehnologija kojom Velebit AI vlada i koju ima u primjeni na drugim projektima. Ipak,  Aničić dodaje kako bi rado da netko preuzme onaj drugi 'business' dio za Babbly, jer zasigurno postoji potencijal za daljnji 'marketinški' razvoj Babblyja.

Inače, tvrtka Velebit AI je specijalizirana AI agencija što znači da rade unutar domene data engineeringa, data pipelining, data modelling, najviše s fokusom na obradi slike i teksta ali i korisničkih podataka. Također, Velebit AI pokriva sve od korisničkih zahtjeva do držanja AI produkcija u cloudu.

- Tvrtka trenutno ima sedam zaposlenih, od kojih su čak četiri co-foundera, a veći dio poslovanja nam je agencijski a dio nam je SaaS za online oglasnike – objašnjava Aničić

Od rješenja koje su do sada isproducirali treba izdvojiti Visual Search rješenje za online male oglase koje omogućuje korisniku da pronađe vizualno najsličnije stavke, tj. da kupcima omogući da pronađu brže ono što žele bez potrebe za prekomjernim opisima.

- Popis klijenata s našom AI tehnologijom proizvodnja uključuje vodeće oglase na tržištu iz Austrije Willhaben.at, Hrvatska Njuškalo, Slovenija Bolha i münchenski oglasnik iz Njemačke Markt.de – kaže Aničić i dodaje kako je još jedno rješenje razvijeno za oglasne stranice a radi se o sustavu preporuka koja se temelji na vizualnoj sličnosti a također koristi AI i deep learning.

Od rješenja koje još treba spomenuti zasigurno je i rješenje za detekciju govora mržnje na društvenim mrežama i novinskim portalima.

- Radili smo u suradnji s akademskom zajednicom kako bismo izgraditi modele koji će pomoći u otkrivanju takvog govora. Rješenje može poboljšati online sadržaj i moderiranje automatskim označavanjem komentara koji su vjerojatno problematični – objašnjava. 

26. travanj 2024 07:38