Hrvatska
StoryEditor

Banke nastoje smanjiti rizike u poslovanju u oblaku

13. Kolovoz 2021.
foto Shutterstock

Banke poduzimaju korake kako bi smanjile rizike koje donosi pojačano oslanjanje na vanjske pružatelje računalnih usluga u oblaku, pokazalo je istraživanje koje su proveli Harris Poll i Google Cloud.

Britansku i francusku središnju banku brine što nemaju jasan uvid u oslanjanje komercijalnih banaka na "koncentrirani" broj vanjskih pružatelja usluga u oblaku, poput Googlea, Microsofta i Amazona, koji su izvan nadležnosti regulatora.

Središnje banke pribojavaju se da bi oslanjanje velikog broja banaka na iste kompanije moglo stvoriti sistemski rizik u slučaju da neki od softverskih divova propadne.

Anketa u kojoj je sudjelovalo 1.300 čelnika financijskih tvrtki iz SAD-a, Kanade, Francuske, Njemačke, Britanije, Hong Konga, Japana, Singapura i Australije pokazala je da njih 83 posto koristi oblak kao dio svoje primarne računalne infrastrukture.

Većina njih razmišlja i o strategiji koja bi se bazirala na više oblaka, budući da bi im u slučaju pada sustava omogućila prijelaz na alternativnog pružatelja usluga i nesmetani rad s klijentima.

"Na temelju Harrisovog istraživanja, jasno je da financijske institucije poduzimaju mjere kako bi riješile problem koncentracije i otežane promjene dobavljača usluga", rekao je Adrian Poole, direktor Google Clouda za financijske usluge u Velikoj Britaniji i Irskoj.

Trenutno 88 posto ispitanika nema strategiju koja se bazira na više oblaka, ali je planira usvojiti u sljedećih 12 mjeseci, dodaje Cole.

01. prosinac 2022 20:04